måndag, april 03, 2017

Allsvensk premiär och kommunalt ägande

Idag är det allsvensk premiär i Kalmar. Postorderlaget Elfsborg kommer för att nöta gräset på Guldfågeln Arena i den första seriematchen för säsongen. Naturligtvis har det varit mängder av skriverier i lokala tidningar, radion har redan innan första matchen ens är igång bestämt sig för att KFF blir ett topplag i år och för att fira kvällen kör stadsbussarna prydda med KFF-vimplar hela dagen. Än så långe skiner solen och temperaturen är behaglig så kanske kan det bli en viss publiktillströmning. Vi brukar märka av en viss ström av cyklister och gående inför hemmamatcherna.

Jag har ingen aning om hur KFF står sig rent spelmässigt inför säsongen 2017. Det kan säkert gå hur som helst, men ekonomiskt hänger laget på nedersta pinnen. Det vet jag. Att äga och driva en arena som kostar 19 miljoner per år är ingen sinekur. När dessutom publikintäkterna inte blir de önskade och spelarförsäljningar inte ger det utfall som krävs så är krisen nära. Jag skulle kunna gå ett steg längre och säga att den är här nu. Klubben har för ett tag sedan öppnat för ett kommunalt övertagande, i och för sig med ett intressant ordval, men ändå. Sanningen är nog helt enkelt att det inte går att behålla arenan, och då får kommunen den i sitt knä. Det kan gå snabbt.

Ska vi förutsäga att detta händer under 2017 så att folk med kritisk blick och utan KFF-hjärta förhoppningsvis hinner glömma det till valet hösten 2018?

Uppdatering: Premiären gick åt skogen. Fortsätter säsongsinledningen på samma tema lär diskussionen om ett kommunalt övertagande att intensifieras. En förening som måste lägga mer energi på att driva en arena än på att spela fotboll är ingen fjäder i hatten för en kommun som vill hålla full fart framåt och inte för en rödtoppad kommunledning heller.

Inga kommentarer: