tisdag, oktober 08, 2013

Vad är viktigt? Egentligen?

Jag öppnar kvällstidningarnas websidor och gör en snabb scanning varje morgon. Det hör liksom till att hålla sig lite uppdaterad om vad som skrivs där, även om det inte är någon hundraprocentig bild av vare sig verklighetsläget eller nyhetsläget. Men egentligen begriper jag inte varför jag gör det.

Idag kan vi läsa att Prinsessan Madeleine har fått babymage. Skulle hon vara den enda som är gravid som INTE får det? Vi får veta att Springsteen har någon hemlig detalj på sin nya superkropp. VILL jag veta det? Den böjbara supermobilen ska släppas ut på marknaden i vinter. BEHÖVER man en böjbar mobiltelefon? Är det inte viktigare att vi håller våra kroppar och våra tankar rörliga? Vi får veta vem som återigen är världens sexigaste kvinna, datumet är tydligen satt för chokladens död och vi får också läsa om miljonärer som har förlorat ALLT. Vadå ALLT?

Nej, ytligheten skördar mark. Mer och mer energi går åt till oväsentligheter. I kväll ska vi anordna ett evenemang i Kalmar Folkets Park under rubriken Höstmys. Jag har gjort massor av PR för det tillsammans med många andra medverkande. Det är en kväll till förmån för Världens Barn, och vi ska sjunga nästan hela kvällen lång, FÖR och MED varandra. Tre körer står på scenen, det blir fika och en hel del prat också. En av sångerna vi ska sjunga tillsammans är Erna Tauros "Höstvisa" med text av Tove Jansson. Den sista versen slutar så här:

En enda sak är viktig och det är hjärtats lust
och att få vara samman med varandra.

Ja, DET är det viktiga. Vart har människans och livets behov tagit vägen i den allmänna samhällsutvecklingen? Finns det verkligen något här på jorden (dvs något som vi människor kan råda över) som är viktigare än hur vi behandlar varandra och hur vi tar hand om den värld där vi lever? Är det viktigare att vårda pengar som är döda än människor som lever? Och hur mycket energi borde vi lägga på att skapa ett gott liv för varandra, lära oss att respektera varandras olikheter och till och med uppskatta dem snarare än att göra livet surt för människor som vi inte är helt eniga med? Ta bara söndagens partiledardebatt som exempel. Hur mycket plats gavs för liv, kärlek och respekt under de timmarna?

Det här är frågor som vi måste lära oss att hantera, inte bara en kväll i Folkets Park just den här dagen, utan ALLA dagar. Men det är en god start att göra det sångvägen. Det gör en glad också, samtidigt. Mycket gladare än över vetskapen om hur detaljerna ser ut på Bruce Springsteens nya supertrimmade lekamen. Jag lovar.

Inga kommentarer: