fredag, oktober 04, 2013

Underkänt med flera meter

Ibland blir världen rätt obegriplig. Ta bara exemplet med den unga tjejen som blev våldtagen av sex män och där fem av dem blev friade i rätten. Man kunde ju inte med säkerhet fastställa att de hade fattat att tjejen inte ville.

Är killar dumma i huvudet? Har de så totalt noll på skalan "förmåga till rimlighetsbedömning"? Är de så uppfyllda av sin egen förträfflighet att de tror att en tjej är tacksam för deras uppmärksamhet? Stämmer den där historien om den kvinnliga hjärncellen som hade råkat hamna i en manlig skalle och förvirrat ropade efter sällskap och efter en lång stund fick svar från långtbortistan: "Vi är här nere"?

Nej, jag tror inte det. Det är liksom inte där det sitter. Det sitter i normsystemet, och det är dags att vi sätter upp det på undersökningsbordet och dissekerar det i småbitar. Jag hävdar att såväl män som kvinnor kan begripa det här. Sex män kan tvinga en ensam tjej till sex, och dessutom gå fria för det. Är det NÅN som tycker att det är rätt? Har vi ett rättssystem som fungerar då?

Nej, det har vi inte. Det kan vi konstatera ganska enkelt. Vi kan också konstatera att försvarsmekanismerna är många. Jag ska nämna ett par stycken som jag har stött på nyligen. För det första: "Det är fel att hänga ut gärningsmännen". Suck. Det ÄR offentlig handling. Gärningsmännen ska inte lynchas av folkmobben, men nog sjutton finns det anledning att stå för det man har gjort eller åtminstone stå för det som rätten har kommit fram till att man gjort eller inte gjort. Det gäller ju alla andra som begår brott och hamnar i rätten. Varför är det så känsligt just när det handlar om killar som begår våldtäkt? Fundera på det!

För det andra: "Det är inte så enkelt att det handlar om patriarkat. Visa lite empati!" Det är väl klart att rättens ställningstagande i grund och botten vilar på patriarkala föreställningar om mannens rätt och kvinnans underordning. En sådan domstol kan jag faktiskt inte känna någon empati för, sorry. Empati känner jag däremot med flickan som inte bara har blivit kränkt av de sex männen, hon har blivit djupt förnedrad av en rättslig instans som hon vände sig till för att få upprättelse genom. DET är vidrigt, och patriarkalt så det skriker om det.

För det tredje: "Vi vet inte vad som hände innan det hände". Nej, det vet vi inte, det är sant. Killarna kanske hade slagit vad? De kanske hade laddat upp med att kolla nonstop på våldsporrfilm i flera dygn? De kanske hade druckit och drogat ner sig och tappat omdömet? De kanske har blivit uppfostrade med principen "en man får ta det han vill ha"? Men nej, det kanske inte är SÅ man menar... Det kanske handlar om vad tjejen gjorde, vilket klädval hon hade gjort sig skyldig till, vilka ord hon hade använt tidigare, vem hon hade tittat på eller hur hon hade rört sig. Aha..... Så klart att det är offrets förehavanden som triggar igång förövaren, och VIPS så är rollerna ombytta. Det är förövaren som blir offer eftersom han inte kan värja sig mot den lockelse som tjejen i fråga utgör.

Ja, jisses, så illa det kan gå när män reagerar med reptilhjärnan. Det räcker inte med att våldtäkter ska gömmas undan, att unga flickor får sina liv förstörda av de mångdubbla kränkningarna, man måste ju se till att först och främst återupprätta männens rykte. Då menar jag inte främst dem som som faktiskt är skyldiga, utan männen i största allmänhet. Tyvärr verkar det ju som att försvarsmekanismerna till stor del har sin grund i den där prinsessan på ärten-känsligheten som leder till att män till varje pris måste försvara sig och sitt kön. Det blir en aning pinsamt.

För det är ju ändå där problemen sitter. Mannens dominans får inte ifrågasättas. Försvarsstrategierna pekar på exakt DET problemet. Män i allmänhet är inte kollektivt skyldiga till varje våldtäkt, men många av dem beter sig tyvärr så. Varför är det så svårt att skilja på äpplen och päron? Att ta ställning för den som blir utsatt, även om man delar könsidentitet med förövaren?

Och ännu mer: Varför är det så lockande att utmålas som dum att vissa män faller i fällan VARJE gång? Det är ju bara att öppna ögonen på allvar och se att vi inte lever i den bästa av världar. Vi lever i en patriarkal sådan. Det är långtifrån högsta betyg för ett samhälle år 2013. Det är underkänt med flera meter.

Inga kommentarer: