torsdag, mars 30, 2006

Jonas Sjöstedt i stan!

Vilken lysande politiker vår EU-parlamentariker Jonas Sjöstedt är! Han har varit här i Kalmar idag och bl a träffat gymnasieelever på Stagneliusskolan. Det blev många frågor och en intressant diskussion. Det är inte alla politiker som får en aula fylld av mer eller mindre ditkommenderade elever att lyssna uppmärksamt och ställa frågor, men Jonas klarade det galant.

Vår kunskap om vardagen i EU är nu lite större. Det är allt en märklig institution. Den gödslar med pengar på obegripliga områden och lider av ett ständigt demokratiskt underskott. Vi vet nu att man som EU-parlamentariker kan kvittera ut 23 000 kr varje månad för resor, oavsett om man gör av med pengarna eller inte. Dessa pengar får man utöver lönen, vilken är lika hög som en parlamentsledamotslön i hemlandet. För svenskarna gäller alltså 48 000 kr i månaden, och för en italienare 120 000 kr. En ungrare kvitterar ut 10 000 kr. För samma jobb. Kul. Vi vet också att vänsterpartiets företrädare avstår från de smaskiga pensionsavtalen och dessutom minst skänker alla outnyttjade medel utöver lönen till partiet eller annan solidarisk verksamhet. Bravo!

Vi erbjöd Jonas att stanna här och hjälpa oss i valrörelsen de kommande månaderna. Han avböjde. Konstigt. Jag tycker nog att en kommande tillvaro i New York dit han flyttar i höst knappast kan vara att föredra framför ett spännande liv i vår småländska metropol.... Inte ens snacket om IKEA eller Kalmar FFs planer på ny arena kunde få honom att ändra sig. Snyft.

Vi tackar emellertid för besöket och hälsar Jonas välkommen tillbaka. Med företrädare som han i partiet kan vi vinna vad som helst! Och han flyttar ju inte till USA förrän efter valet.... Kanske kan vi locka honom tillbaka till Sverige med en ministerpost i regeringen? ;-)

6 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Han är verkligen kunnig och duktig denne Jonas Sjöstedt. Synd att han ska flytta tycker jag, vi tappar en vänsterkraft utan dess like.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Du har helt rätt! Men du, han kommer tillbaka. Inte fastnar han där borta i väst för alltid, inte!

Pierre Edström sa...

Trodde inte att det var ideologiskt riktigt för en vänsterpartist att flytta till USA. Det landet har väl aldrig stått särskilt högt i kurs hos er? ;-)

Birgitta Axelsson Edström sa...

Det där borde du, om någon, förstå. Inte är det speciellt ideologiskt riktigt för en liberal att flytta ut från innerstaden till rena arbetarkvarter och dessutom flytta in hos en vänsterradikal?

Det är kärleken som lockar Jonas, inte landet. Hans fru bor nämligen där.

Tjo!

Pierre Edström sa...

Som barn i en arbetarfamilj så känner jag mig inte alls bortkommen i Funkabo. Skäms inte det minsta för mina rötter då jag lärde mig att vara tacksam för det jag fick.

Trivs dessutom utmärkt med att bo tillsammans med en vänsterradikal...så länge det är du :-)

Birgitta Axelsson Edström sa...

Och du får gärna bo hos mig trots att du gått vilse i politiken och ideologin....
;-)