onsdag, juni 04, 2014

Nej, det är inte så konstigt...

Ja, det blir så tydligt ibland...

Igår var det som sagt kommunstyrelsemöte. En mängd ärenden diskuterades, däribland jämställdhetsprogrammet. Det är ett välstrukturerat och innehållsrikt program som är förtjänstfullt sammanställt av kommunens strateg Ann-Sofie Lagercrantz. Nu gäller det bara att följa det också! Det ska ju inte bara klubbas igenom.


Naturligtvis blev det diskussioner. Det brukar bli det när det är känsliga frågor på gång, som ur vilken pengapåse pengarna ska tas vid en redan beslutad åtgärd eller vem som ska få äran att klippa ett band vid en invigning.... Jag tror de flesta känner igen sig i det där ;-) Men allvarligt, jämställdhet vållar debatt, inte för att det är en liten skitfråga utan för att den utmanar rådande strukturer, och då kryper de bakomliggande värderingarna fram. Det hände, som sagt, igår också.

Men det som är anmärkningsvärt idag är ändå ordvalet här i tidningen. Jag tackar naturligtvis för omnämnandet! Samtidigt tycker jag att det är relevant att undra: Är det så ovanligt med engagemang att det är värt att nämna i nyhetsrapporteringen? Ja, vid närmare eftertanke, det kanske det är. Det är inte ovanligt med engagemang i argumentation som går ut på att sänka politiska motståndare. Då kan man nästan gå hur långt som helst, men det ÄR ovanligt med engagemang i sakfrågor. Sådant ses i själva verket som problem.

När Miljöpartiets företrädare både brinner för miljöfrågor OCH är pålästa så är det absolut inte populärt. Då ska den argumentationen, eller hellre personen, sänkas. Det är heller inte populärt att visa att man brinner för jämställdhet, har visioner och förslag på åtgärder som kan leda dit samtidigt som man utkräver ansvar utifrån de många läpparnas bekännelser som man matas med. Då skruvas det oroligt och viskas runt om i sammanträdesstolarna. Och jag tycker att det är..... lite ynkligt.

När blev äkta engagemang ett hot i politiken? Var det månne när det flyttade ut från från stadshusets och maktens innersta rum? Är det då konstigt att vi inte lyckas få upp valdeltagandet till anständiga nivåer?

Inga kommentarer: