tisdag, juni 24, 2014

Förhoppningar

Idag läste jag en alldeles utmärkt artikel på Östrans insändarsida. Tyvärr saknades underskriften, så vem författaren är har jag ingen aning om. Hur som helst, den handlade om chefers bristande insikt i frågor kring psykisk ohälsa hos personalen. Jag tror att bilden som tonade fram i texten ofta stämmer. Sådana frågor vill man som chef helst inte ta i, och det är klart att det känns bättre att ha personal att basa över som är frisk än att ha människor som mår dåligt och som inte klarar av dåligt ledarskap, om man ska uttrycka sig både krasst och cyniskt. Frågan är dock hur stor del i den psykiska ohälsan som ett dåligt ledarskap inte bara spär på utan också orsakar.

Det finns goda ledare, och det finns dåliga. Det finns chefer som fungerar, och det finns chefer som inte fungerar alls. Ibland har man otur och får chefer som inte ens fattar hur illa det är ställt med deras egen förmåga att leda. Ledarskap följer nämligen inte med en position, däremot kan bossighet, översitteri och en lång rad negativa egenskaper i häradet "Jag vill ha makt och har fått den så håll käften" hänga med upp på toppen. Då är det illa. Det kan nästan bli lite sociopatologiskt, eller varför inte psykopatologiskt. Kompletteras detta med annat, exempelvis konflikträdsla och missbruk av något slag, så blir situationen ohållbar. Det förstår nog vem som helst, även den som inte har varit där.

Men nu finns det förstås arbetsplatser och organisationer som fungerar på helt andra sätt också. De allra flesta i själva verket, om jag går efter egen erfarenhet, men det finns all anledning att hålla ögonen på hur våra miljöer fungerar. Vi har inte råd att förlora människor som både i teori och praktik visar äkta engagemang, som har resurser att skapa ett hållbart samhälle på flera olika fronter och stark vilja att påverka framtiden. Med kloka och lyssnande ledare som sätter "oss" framför "mig", som tillåter många blommor att blomma och som inte har så låg självkänsla att man hellre trycker ner andra än når gemensamma framgångar så kan vi bygga TILLSAMMANS!

I sådana sammanhang hoppas jag kunna bidra! Och så hoppas jag att Umeå universitet får tummen ur och meddelar examinationsresultat på denna sidan julafton (det är bara ett halvår kvar och det var tomt i lådan i morse), att jag slipper laga fler persienner idag och att Uruguay klår Italien ikväll!

Inga kommentarer: