lördag, juni 14, 2014

Jag skäms...

Det är inte så ofta numera som jag går i taket efter att ha läst någon insändare i lokalpressen. Förr kunde man ju reagera stenhårt på någon illa skriven inlaga från motståndarledet i politiken, men numera så bekommer det mig inte lika mycket längre. De där debatterna får alltmer formen av pajkastning av låg kvalitet och syftar aldrig till ökad förståelse eller insikt från någon sida, utan handlar helt enkelt om att häva så mycket skit som möjligt från den ena sidan till den andra, och så där håller det på. Nu är det supervalår, och läget lär inte bli lugnare sett ur det perspektivet. Vi kommer att se "titta så duktiga vi är"-texter och "vi är mycket bättre"-texter och "hu så dåliga ni är"-texter och "ni är sämre än sämst"-texter så att vi kan gödsla med dem. Och inte blir man klokare på kuppen heller.

Men när jag ser en insändare som ser ut så här i dagens Barometern, då blir jag totalt iskall:


Jag skäms, och får riktigt mörka tankar. Jag ser nämligen signaturen Klarsynt med sällsamt grumlig blick gå runt och slicka gatstenarna rena från det smutsbruna ofräscha damm som hen själv sprider runt. VEM tycker att det är OK att sprida sån här dynga? VEM har glömt respekten för den främmande andre? VEM ser sig själv som så mycket bättre än andra? HUR TÄNKER MAN? Och HUR HAR DET KUNNAT GÅ SÅ ILLA?

Jag skäms för ytligheten, egoismen, känslokylan och cynismen. Jag ser att vi har lång väg kvar att gå innan vi kan kalla oss äkta människor. Jag ser att vi är på väg åt tokfel håll. Jag ser att vi har mycket jobb framför oss.

Jag hoppas att signaturen Klarsynt får vägledning och hittar upp ur sin dumhetsbubbla. Jag ska göra vad jag kan för att skapa en i alla avseenden bättre värld (men att försöka skriva ett svar på insändaren är kanske ganska dödfött eftersom jag ju av allt att döma inte kan uttala mig som vanlig människa utan partibeteckning). Den ambitionen underlättas inte av pajkastning eller korkade och människofientliga uttalanden. Den underlättas däremot av insikten att alla människor är lika mycket värda.

Frågor på det?

Inga kommentarer: