tisdag, juni 17, 2014

Hur klarsynt är "Klarsynt"?

Reaktion på sign "Klarsynt" på Barometerns insändarsida 14 juni 2014
Signaturen ”Klarsynt” vill att tiggare ska plocka upp fimpar från marken för att ”Klarsynt” eventuellt ska ge ett bidrag. Hur klarsynt är ”Klarsynt”?

Kan hen se lidandet bakom trashankens kläder, det lidande som skapats av egoismens politik? Kan hen se familjen som är kvar i central- och östeuropa medan mamma sitter utanför Kalmars konsumtions-Mecka och tigger småslantar där vi i vårt oerhörda överflöd handlar cigaretter och engångsförpackningar för tusentals kronor varje vecka? Kan hen se skammen som plågar oavbrutet, den som säger att hon inte kan försörja sig och sin familj med ett vanligt betalt arbete?

Nej. Istället väljer ”Klarsynt” att försöka motivera sitt uteblivna givande med att kräva henne på en motprestation, nämligen att plocka upp skräpet som "Klarsynt" med likasinnade kamrater själva sprider. Det är både motbjudande och okunnigt. ”Klarsynt” har helt enkelt inte fattat och ser inte ens vad ”givande” betyder, nämligen att ge något till en behövande. Det är dags att gnugga ur ögonen för att se klarare.

Du ska ta vara på din broder och din syster. Det är helt enkelt därför du är här. Vi hör ihop och lever i samma värld. Du har bara haft turen att få det så oerhört mycket bättre. Och ditt skräp kan du plocka upp själv.
Birgitta Axelsson Edström

Inga kommentarer: