måndag, maj 08, 2017

Tack och lov, men arbete väntar!

Marine Le Pen fick 34% av rösterna i det franska presidentvalet. Det räckte inte alls till seger, och vi är nog många som drar en lättnadens suck. Populismen, de enkla lösningarna, främlingsfientligheten, nationalismen och fascismen erbjuder inga hållbara politiska och demokratiska principer att styra ett land efter. Tack och lov så inser tillräckligt många röstberättigade i Frankrike detta. Man behöver i och för sig inte vara någon Einstein för att fatta det, men det är inget man kan räkna med längre. Samhällets bildningsnivå sjunker ju generellt. Se på USA. Se på Storbritannien. Se på Sverige. Den bruna skiten breder ut sig. Det är ett tecken på sjunkande bildning.

Men, 34% av Frankrikes röstande lade sin röst på Le Pen. Vi talar här om ett av Europas starkaste länder, med en stolt historia av kultur, filosofi och politik samt stark utveckling såväl ekonomiskt som demokratiskt och med en i tiden ganska närliggande period av nazistisk ockupation. Minnet kan vara särdeles kort ibland... Detta land, ett föregångsland i många stycken, har fostrat en tredjedel av sina röstberättigade till att välja instängdheten och inskränktheten framför öppenheten och långsiktigheten. Det är allvarligt. Upplysningstidens landvinningar verkar ha både passerat och lämnat Frankrike. Nu tror var tredje röstande inte på människan längre.

Jag gratulerar Macron till segern. Den blev tydlig, men det är ändå svårt att glädjas fullt ut. Att ha en högerpopulist med till sista valomgången är ett varningstecken. Vart är Frankrike på väg? Vad händer i nästa val? Man kan inte låtsas att problemet inte finns. Det finns, och det är i högsta grad levande.

Grattis president Macron! Nu börjar jobbet. Att återupprätta tilltron till den öppna demokratin är inte enkelt, men det måste göras.

Inga kommentarer: