lördag, maj 06, 2017

Apropå torghandeln


Debattartikel i Barometern 6 maj 2017 (originalversion här, något förkortad i tidningen)
Den 7 mars 1935 dömdes den kände skådespelaren Thor Modéen till 75 kronor i böter för att han var för rolig på juldagen 1934 vid en matiné i Sportpalatset i Stockholm. Han hade blivit polisanmäld av en ”Vän av ordning” och i anmälan sades att sådana lustigheter som Modéen hade roat publiken med minsann inte var tillåtna på större högtidsdagar. Två poliser som var närvarande på matinén gick sedan i rätten i god för att komikern mycket riktigt hade varit alltför rolig. Publiken hade skrattat sig halvt fördärvad.
Den historien drar jag mig till minnes när jag läser vad Thoralf Alfsson (SD), med draghjälp av Rolf B Bertilson från just Drag, skriver i sin iver att utmåla en torghandlare i Kalmar som respektlös för att han sålde grönsaker på Stortorget på långfredagen i strid mot rådande bestämmelser. Torghandeln kritiseras som ohederlig för att den drivs av personer med utländsk härkomst och den bör, med Bertilsons ord ”snarast anpassa sitt sätt att bedriva handel till samhällets övriga sätt att bedriva handel”. Vad menas med det? Är det inte exakt det som gjordes när man kunde köpa morötter och potatis på långfredagen?
Ska torghandeln anpassas till övrig handel så ska den vara igång från kl 06 till kl 23 på kvällen sju dagar i veckan. Det är ju sådana tider vi är vana vid från exempelvis Konsum Norrliden, Stora Coop och ICA Maxi. Möjligen kan det finnas någon inskränkning på midsommarafton, julafton och på nyårsafton men på juldagen är det full kommers igen, precis som på långfredagen. Ska torghandeln anpassas till detta behöver man nog bevilja övernattningsmöjligheter på Stortorget också. Är det också ett förslag som Alfsson och Bertilson stödjer och tänker driva?
Vi vet ju svaret förstås. Det här handlar inte alls om det. Det handlar om att ta varje chans att peka ut och skuldbelägga människor med annat ursprung än svenskt, och det är precis därför som de inte bryr sig om att våra egna vanliga affärer är öppna närhelst kyrkan firar gudstjänst. De inskränkningar som handeln har i sina öppettider är numera anpassade efter våra svenska festtraditioner snarare än efter de kristna högtiderna. Det är därför julafton, nyårsafton och midsommarafton hanteras speciellt. Det var annorlunda förr, det medges, men även om det vore värdefullt i flera aspekter enligt min mening så tror jag inte att majoriteten av våra medmänniskor vill tillbaka till den tiden då det var förbjudet att göra något annat på långfredagen än att vara tyst, gå i kyrkan och lyssna på klassisk musik på radion. Men Alfsson och Bertilson kanske tycker att bötfällningen av komikern Modéen år 1935 fortfarande äger sin giltighet? Det vore, efter en stunds eftertanke, rätt så logiskt egentligen. Den unkna doften av 1930-tal är tyvärr ganska tydlig i de inlägg vi har läst.
Birgitta Axelsson Edström

Inga kommentarer: