torsdag, maj 04, 2017

Inledning Homeparty 3 maj 2017

Min inledning vid Homeparty i Kalmar med Gudrun Schyman 3 maj 2017
Utvecklingen i världen går i raketfart. Mycket gammalt ifrågasätts, nytt ifrågasätts ännu mer och någonstans ser vi åt vilket håll det går. Det är tyvärr inte bara roligt att se, även om man vill vara optimist, men har vi verkligen lärt oss mer med åren? Blir vi klokare? Var kommer människan in i vår samtid? 

Istället för att vi blir mer måna om varandra, om människovärdet och allas rätt att vara sig själva så ser vi att nationalismen breder ut sig alltmer och murar byggs, bildligt och bokstavligt. Häromdagen fick jag själv rysningar av obehag när jag såg ett stort demonstrationståg på den internationella arbetarrörelsens dag marschera i Falun. I tåget saknades de röda flaggorna och ropen om internationell solidaritet. Istället såg jag hakkors och uniformer och hörde stöveltramp. I sommar, när demokratins stora flaggskepp Almedalen ska genomföras, tänker nazister sprida sitt utestängande hat i skydd av vad en del kallar ”yttrandefrihet”. Just yttrandefriheten måste vara ett av de mest missuppfattade begreppen i Sverige idag. Sverige tar inte tillräckligt tydligt avstånd från icke-demokratiska rörelser. Därmed är vår demokrati hotad och människor stängs ute. Det, mina vänner, är allvarligt. På riktigt. Det är hög tid att vi gör något åt det. Vägen dit är en bred folkbildningsprocess!

Grunden för den fria människan är i gungning. Exakt hur fri har en människa rätt att vara i vårt tidevarv enbart på grund av att hon är människa? Det går att ställa många frågor av det slaget. Svaren varierar, men de är ganska nedslående. Vissa typer av människor, det vill säga vita, heterosexuella, välbärgade och välutbildade människor i västvärlden, företrädesvis män, som saknar funktionsnedsättningar, kan räkna med betydligt mer frihet än andra. Är det här OK? Nej.

I den andra änden av skalan hittar vi unga flickor på flykt. De har inte mycket frihet att tala om. Här i Kalmar är de inte ens skyddade från äktenskap medan de fortfarande är barn, men inte ska vi göra skillnad på barn och barn??? Sverige har ju en lagstiftning mot barnäktenskap.Den ska vi väl följa? Flickor i Sverige har rätt att leva i frihet och har också rätt att själva välja sin partner, oavsett ursprung.

Men likväl så fungerar det ju inte, åtminstone inte i Kalmar kommun. När man ser tecken på att mycket unga flickor lever i äktenskapligt samliv med män som i många fall är betydligt äldre så måste man väl veta både ATT och HUR man ska agera? Och inte bara konstatera att vi inte kan ”sära på folk”? När mycket unga flickor blir mammor innan de själva har lämnat barndomen så är det naturligtvis ett stort samhälleligt misslyckandeDe flesta av Kalmars kommunfullmäktige-ledamöter sa häromveckan att det ändå är rätt OK. Man vill ju inte ”sära på folk”.

Men, flickors rättigheter är naturligtvis lika viktiga som pojkars och mäns. Ingen ung flicka, i lagens mening fortfarande ett barnska vara hustru och älskarinna till en man bara för att politikerna i fullmäktige inte vågar sätta ner foten för att skydda hennes rättigheter! Tyvärr så verkar, än en gång, den patriarkala och manliga rätten till en ung fru vara mer självklar än en ung flickas rätt till ett eget liv. Kulturrelativismen sätter återigen skygglappar för det som borde vara självklart för alla sanna demokrater, nämligen att alla barn har samma värde. Vi i Feministiskt initiativ kommer aldrig acceptera att utsatta flickor på flykt utnyttjas eller att olika regler ska gälla för barn beroende på var de har fötts. Kalmar kommun kan inte ställa sig utanför FNs barnkonvention. Att ställa upp för barnen kan aldrig vara fel. Att inte göra det är däremot fegt.

Fega ska vi inte vara! Vi måste alltid och överallt ta ställning för det som är rätt och riktigt utan att vara bakbundna av gammaldags retorik och endimensionella höger-vänsterskalor som människan inte får plats i. Vi måste se hur världen ser ut och vilka problem som måste lösas. Motmedlet mot ogräs som nationalism, förtryck, populism a la Trump,våldsbejakande extremrörelser och fega politiker av gammalt snitt är inte gammaldags retorik. Det är ju den retoriken som har bildat grogrunden för ogräset!

Man kan helt enkelt inte lösa dagens problem med de verktyg som skapade dem. Vi måste använda nya redskap och nya metoder. För att komma framåt och nå resultat behöver vi vara många som bidrar. Ju fler vi är, desto fler perspektiv kan vi arbeta med och desto fler dimensioner kan vi se. Tillsammans är vi starka! Ditt stöd behövs! Välkommen att vara med! Och VÄLKOMMEN Gudrun Schyman!

Gudrun har "börjat på ny kula" för
en vecka sedan men höll ändå ett
fantastiskt Homeparty för ett hundratal
intresserade på Restaurang Porten i Kalmar.

Inga kommentarer: