måndag, september 16, 2013

Dagen efter

Så var då kyrkovalet 2013 över för denna gång. Räkning av personkryss pågår fortfarande, men det mesta är ju redan klart. Vi i Vänstern i Svenska kyrkan gjorde vårt bästa val någonsin och fördubblade våra mandat i kyrkomötet. I Växjö stiftsfullmäktige ligger vi kvar på det enda mandat vi har trots en uppgång i väljarstöd, men det roligaste här är ju att vi lyckades knipa mandat i samtliga sju lokala pastorat där vi ställde upp med listor. I Jönköping och Växjö finns vi numera representerade med med ett mandat på vardera stället, och här i Kalmar län, där vi ställde upp på fem platser kommer vi att finnas representerade i Södermöre, Södra Öland och Döderhult med ett mandat, i Oskarshamn med två och i Kalmar med tre. Stort grattis till alla som har kampanjat och jobbat på alla nivåer! Tack för allt ert arbete! Ett extra tack till min lokala partiförening som på alla vis har låtit mig jobba ostört med kyrkovalet. Hur som helst, nu har vi äntligen en grupp värd namnet här i Växjö stift :-) Stort tack till alla som har trott på oss och lagt era röster på vår nomineringsgrupp!

Sedan är det ju sorgligt att Sverigedemokraterna lyckades mobilisera en så stor del av väljarkåren jämfört med oss andra. De mer än fördubblade sina mandat både i kyrkomötet och i vårt stiftsfullmäktige. Lokalt ställde de tack och lov inte upp, åtminstone inte här. Ska man försöka se NÅT positivt med den här utvecklingen så är det att det med all tydlighet framgår vad som händer om väljarkåren väljer sofflocket framför valurnan. Det blir precis som Wiehe och Afzelius sjöng i Peggy Seegers "Valet". Om man inte står emot och gör det man kan så växer och frodas ogräset. Värmeenergin som alstras på sofflocket går rakt in i den bruna rasismens penningkista. Det  är alla demokraters skyldighet att göra vad man kan för att motverka det här och verka för ett öppet samhälle med plats för alla! Nästa år har vi hela fyra val att visa att vi är starkare än rasisterna. LÅT OSS DÅ GÖRA DET!

Nu vidtar dock arbete i kyrkans tjänst, och det ska vi ta oss an med mod och tillförsikt, med öppna hjärtan och med öppna sinnen. Det är roligt att jobba i kyrkopolitiken, tonen är en annan än i den vanliga världsliga debatten och viljan att lyssna är större. Det känns bra! Nu kan vi också ha lite gruppöverläggningar då och då, vilket jag ser fram emot. Nu kör vi! Full fart framåt!

"Med Gud och hans vänskap, hans ande och ord
samt bröders gemenskap och nådenes bord.
De osedda dagar vi möter med tröst.
Oss följer ju Herden, vi känner hans röst."
(C O Rosenius)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bort med partipolitiken från kyrkan. Fram för en medlemsstyrd kyrka med tron i centrum med ursprung i de gamla texterna. Inget HBT och annat som inte hör hemma.

Birgitta Axelsson Edström sa...

En öppen kyrka där alla är välkomna med Kristus i centrum är vad jag vill arbeta för. Där, K R vem du än är, är vi alltså inte alls ense.