onsdag, mars 04, 2015

Några reaktioner

Idag reagerar jag på några axplock ur de senaste dagarnas och dagens lokaltidningar. Ingen skugga ska denna gång falla över tidningarna, de gör sitt jobb och rapporterar kring vad som händer (möjligen skulle man kunna tänka sig en lite mer kritisk attityd) och publicerar vad som skickas in i insändarväg.

Kolla på bilden till höger (klippt ur Östra Smålands insändarsida för ett par dagar sedan). Såväl Centerpartiet som Vänsterpartiet vill framställa sig som den aktör som lyckades få regeringen att ändra sig om momsen på second hand-försäljning. Sanningen är ju att det är EU-kommissionen som har backat, dock utan att ändra uppfattning i sak, men frågan kommer inte att drivas gentemot Sverige. Äras den som äras bör, om nu någon ska äras när det handlar om ett missförstånd från första början. Second hand-försäljning för välgörande ändamål är knappast något som påverkar EU:s inre marknad.

Sedan kan man ju inte annat än konstatera att det snart är internationella kvinnodagen och att inte mycket händer (se nedan).Tre gubbar presenterar pensionärsmässa där det största dragplåstret är Lennie Norman som pratar på temat "Gubbvarning". Ja, jag hoppas att det faller i god jord och att det finns några kvinnor i PRO som kan känna sig delaktiga i programmet. Man kanske kan få lära sig hur man använder en iPhone eller nåt? Det kanske kvinnor behöver? (OBS IRONI om nu någon inte riktigt fattade det...)

Centerpartiets Anders Andersson använder vidare rena härskartekniker (en verksamhet där han, det måste jag medge, riktigt briljerar efter mångårig praktik) gentemot Miljöpartiets Patricia Vildanfors. Han klarar inte av att bli kritiserad för ett vansinnigt ställningstagande när det gäller stöd till Berlinflyget, och det försöker han klara sig ur genom att i gårdagens tidning låta påskina att Vildanfors inte riktigt har begripit vad hon själv säger. Det gör hon, det kan jag försäkra, men lätt grånade, vita och heterosexuella män har däremot som vanligt jordens mest ömtåliga och stora tår som inte tål att trampas på. Det gör så himla ont nämligen, och då tar man sig friheten att förolämpa motparten precis hur grovt som helt. Man kan också sluta att låtsas som om motparten finns, helt enkelt sluta att kommunicera, utesluta från information och på bästa skvallermanér sprida vilka rykten som helst. Vi lär få se både det ena och andra framöver. Jag har både sett och upplevt det under lång tid, och inget tyder tyvärr på att det avtar. När män dessutom upplever sig bli mer och mer hotade som skapelsens krona och maktens självklara innehavare så kommer skiten att eskalera, sanna mina ord.

På söndag är det 8 mars. Barometern kör en artikelserie om de orättvisor som fortfarande lever i all högoönsklig välmåga i vårt samhälle och som drabbar kvinnor genom hela livet. Kanske är det dags att göra något åt dem till slut? Och då menar jag inte bara på den internationella kvinnodagen alltså, utan alla andra dagar också!

Inga kommentarer: