måndag, mars 30, 2015

Lev väl!

Så har vi gått in i stilla veckan. Det kan sannerligen behövas på många plan. Det händer mycket just nu, och våren har hittills varit ganska omvälvande för min del. Framtidsfunderingar trängs med studiekrav och tentor och i den närmaste familjen har det hänt en hel del också. Jag försöker tänka "dag för dag, en liten stund i taget" som Tomas Hagenfors sjöng i sin omarbetade version av "Blott en dag". Man ska nog inte planera för långt i förväg. Ingen vet vad som händer, men löftet är "som din dag så skall din kraft ock vara". Jag försöker hålla mig till det, mitt i allt.

Fredagens avsked av makens systerson som lämnade oss alldeles för tidigt blev en vacker stund med många minnen närvarande. Just "Blott en dag" (Sv Ps 249 av Lina Sandell) sjöngs, och där klarade jag varken av toner eller ord i Åtvids gamla kyrka. Livet kan vara mycket kortare än vi anar, och meningen med allt kan man verkligen undra över. Jag förstår den i varje fall inte. Vidriga sjukdomar och sörjande närstående gör BARA ont. Kanske är det helt enkelt så det är. Det handlar om att stötta varandra så gott det går (man kan inte göra mer än man kan), och att bejaka det svåra och de känslor det för med sig. Man råder inte över livet ändå.

Som sagt, nu är det stilla veckan. Vi har följt Jesus in i Jerusalem. Just nu, dagen efter åsneritten och triumftåget, rensar han förmodligen templet från de penningsugna försäljarna som gör vinster på människors dåliga samveten. Det är troligen välbehövligt i kommersen. Kanske är det så fortfarande? Men särskilt stilla var det nog inte... Och så är det nog. Gud har inte kallat oss för att "passa in". Världens ljus och jordens salt har uppdrag att utföra, och då kommer det att synas och märkas. Frågan är bara VAD och HUR. Jag väntar fortfarande med spänning på nästa steg! För det kommer väl ett sådant även för mig, en avdankad politisk sekreterare som fick välja livet eller pengarna?


Det regnar ute. Jag gillar det. Ett vårregn väcker livet (som jag valde och ännu har kvar), även under stilla veckan. Lev väl!


Inga kommentarer: