torsdag, mars 26, 2015

Ja e fån Kialmaa!

Veckans uppgifter har bland annat handlat om inkarnationen, dess betydelse, dess innebörd och dess orsaker. Intressant och utvecklande. Vi jobbar i grupper på distans och så pratar vi då och då med hjälp av de möjligheter som den moderna tekniken erbjuder. I min grupp är vi fyra varav tre har deltagit aktivt: En norrlänning, en västgöte och så jag som är från den totalt r-lösa delen av Småland: Kialmaa.

Några av dagens frågor handlade om huruvida en oföränderlig Gud kan skadas och lida, som ju Jesus gjorde på korset, och hur man kan säga att Gud blev människa men inte att en människa blev Gud. Det ledde oss inte på just ordet FÖRÄNDRA och jag gav mig på att försöka reda ut skillnaden mellan FÖRÄNDRAS och FÖRÄNDRAR. Gud förändraR men förändraS inte.

Och det var just i det läget som jag önskade att Gud kunde förändra mig, bara lite. Gud, ge mig R! Att med självkänslan i behåll försöka klargöra skillnaden mellan ord som slutar på R men där det inte hörs och andra ord där det inte finns något R i slutet är liksom en aning komplicerat när man som jag "komme fån Kialmaa".

Ibland önskar jag att jag vore västgöre eller norrlänning, eller kanske till och med östgöte... Nä, där gick nog gwänschen. ;-)

4 kommentarer:

Anders Göranzon sa...

Mycket humoristisk bloggpost. Tack, Birgitta. Med självdistans. Förlåt att jag ändå kommenterar valet av beskrivningar på er deltagare i gruppen. Att Du är från Kalmar stämmer ju helt. Att en annan är västgöte har jag heller inga problem med. Men varifrån kommer den tredje? Själv har jag bott i Lappland, Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland. Jag har aldrig tyckt om begreppet 'norrlänning' och heller inte träffat särskilt många, som bor norr om Dalälven, som gillar termen. (Fast allt detta vet Du säkert redan). Alltså: varifrån kommer Din kurskamrat egentligen?

Birgitta Axelsson Edström sa...

Jag vet faktiskt inte. Jag går bara på mitt sinne för dialekter... Definitivt norrut, troligen mitten och uppåt 😊 Min mamma är född i Ångermanland men pratar dock som jag. Tack för fråga och kommentar!

Birgitta Axelsson Edström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Birgitta Axelsson Edström sa...

Hej Anders igen! Jag har nu fått svar: Skellefteå, dvs staden som vi Luleåsupportrar brukar kalla "Staden som inte finns" ;-)