söndag, augusti 31, 2014

"Svaren var fler än ett"

Det blev en tung helg, det här... Den inleddes med resa till Åtvidaberg där svärföräldrarna ska flytta från sin egen villa till ett fullserviceboende, och det är tuffa beslut att fatta efter att ha bott i samma hus sedan 1969. Vi har försökt att hjälpas åt i släkten så gott vi har kunnat för att få det hela att gå smidigt och så att starten ska bli så positiv som möjligt. Det är inte lätt, men det är lärorikt. En sak som man lär sig är hur stor betydelse attityd och inställning har. Att gå in i en förändringsprocess kräver både hjärta och hjärna, om man nu som utomstående ska kunna bidra med något som påverkar processen i gynnsam riktning.

Idag har jag spelat i Vasakyrkan. Predikade gjorde EFS missionsföreståndare Stefan Holmström som har varit på besök här i Kalmar under upptaktshelgen. Budskapet idag kan nog sammanfattas med "inte antingen eller utan både och" när det handlar om balansen i livet. Som så ofta förr och i så många frågor så är svaret just inte svart eller vitt eller en endimensionell historia som man kan säga ja eller nej till, utan livets stora frågor är mångfacetterade och mångdimensionella. Ja, det blir jobbigare då, eller hur? Det hade varit så mycket enklare att kunna säga att "det är fel och det där är rätt", men så är det så otroligt sällan. "Vi fann en mångfald av vägar där vägen förut tog slut. Allt kunde ses från flera håll. Svaren var fler än ett" sjöng prästen och trubaduren Börge Ring på 70-talet i "Immanuel, vårt tecken". Det stämmer, tack och lov, för hur kul hade livet varit annars?

Det är skönt men också en aning arbetsamt att vi har fått ett intellekt av Gud, på samma sätt som det är skönt men ibland smärtsamt att vi har fått ett hjärta också. Det är nog människans utmaning att försöka få ihop de där två funktionerna, och som tur är får vi hjälp med det. Det är när vi fattar det som vi kan komma nånvart.

Gud, ge mig klokhet och kärlek, speciellt den kommande veckan då jag tror att jag behöver bådadera! (och snälla, ta bort irritationen i ögat så att jag kan se noterna någorlunda klart i morgon....) Och så vore det ju inte fel om just klokskap, kärlek och klarsyn kunde spilla över en del på den svenska valrörelsen också ;-)

***
Uppdatering: På grund av fuktskada (se bilden) i en av lägenheterna som svärföräldrarna hyr på vård- och omsorgsboendet i Åtvidaberg så meddelade kommunen igår att inflyttning är uppskjuten på obestämd tid. Fuktskadan, som har hunnit producera mögel vilket betyder att den inte är helt ny, kommer från lägenheten ovanför och där har man reparerat UTAN att kontrollera spridningen. Vatten brukar som bekant och liksom de flesta andra vätskor främst rinna nedåt, så det borde inte vara någon större överraskning att så har skett även här. Det var vi som upptäckte skadan i lördags när vi hade burit in möbler och börjat möblera och fylla skåp och lådor. Lägenheten har stått klar för inflyttning i nästan en månad på någon dag när. Läget just nu är att det finns två mycket gamla människor i behov av mycket stöd och hjälp kvar i en villa som är tömd på vitala möbler, kläder och husgeråd. Dessutom ska en av dem fira sin 90-årsdag om en vecka. Vi finns 23 mil bort och allt var klart för flytt idag tisdag. Det är ju inte utan att man blir trött och besviken på hanteringen och undrar i vilken mån det överhuvudtaget ska gå att kompensera för det här. Att flytta är otroligt jobbigt i sig när man befinner sig i det här skedet av livet. Det här gör det inte lättare.

Inga kommentarer: