måndag, augusti 25, 2014

"Allt ljus på VAD?"

Jag hör faktiskt till den delen av Sverige som blev positivt överraskad av att statsminister Reinfeldt lyfte en värderingsfråga i sitt sommartal. Det var min första reaktion. Vi pratar för lite om våra mjuka värden, och den borgerliga sidan är sämst om man tänker sammantaget. Nu tycker jag väl inte att socialdemokraterna är några Mästarnas Mästare på området heller. De säger ju i själva verket väldigt lite. Om allt. Men i Kalmar lovar man bruttolöneavdrag för miljöbilar för att gynna More biogas. Tja, det är alltid nåt. Det är ju trots allt valrörelse som sagt...

Hur som helst, Reinfeldt nämnde i varje fall vikten av att dela med sig. Jag tycker att det är rätt, men jag tycker OCKSÅ att det är rätt att de som har mer delar med sig MER. Det verkar inte regeringsalliansen hålla med om. Stora skattelättnader för välbeställda har genomförts, och nu ska man vädja om förståelse för att välfärden måste stryka på foten på grund av starka flyktingströmmar. Det är naturligtvis inte OK, men jag tycker ändå att det är skönt att de mjuka värdena lyfts. Det är vi ju, som sagt, inte bortskämda med.

Oppositionen började dock skrika "SD vinner" så fort orden hade lämnat statsministerns mun. Jag tyckte, och tycker fortfarande, att det är oklokt. Seriös politik behöver inte bete sig på det viset. Istället kan man, lugnt och sansat, visa på vilka möjligheter vi i Sverige har att genom omfördelning av våra rika resurser leva upp till anständiga krav på medmänsklighet och solidaritet. Det kallas fördelningspolitik, och en sådan värd namnet har inte SD. Därför blir de redan vid starten diskvalificerade från deltagande. De kör med sin enkla världsbild, delar upp människor i "vi" och "dom" och bygger upp konflikter som inte behöver finnas. Tyvärr matar oppositionen deras strategi med näring och medvind. Jimmie Åkesson är nog nöjd. Han kan sitta ganska stilla i sin fula rasistbåt, njuta av medvinden och konstatera att Edvard Perssons önskemål "Allt ljus på mig" har gått i uppfyllelse för SDs del åter en gång.

Vi är ett civiliserat land med goda resurser. Vi har en historia av långvarig demokrati och vi har en hyfsad bildningsnivå. Vi har möjlighet att agera både mänskligt och klokt. Vi har seriösa politiska partier som kan förklara sina egna visioner utifrån ideologiska ståndpunkter samtidigt som de görs både begripliga och pragmatiska. Låt oss då göra det istället för att gång på gång spela SD i händerna. Främlingsfientlighet bygger på rädsla. Trygghet bygger på förtroende. Välj den senare byggstenen så har vi förmodligen ett folkhem här även i framtiden, om än i ny form och med större mångfald och rikedom.

Inga kommentarer: