tisdag, augusti 26, 2014

Besviken

Jag deltar ju inte i valrörelsen för Vänsterpartiet i höst. Jag tänker inte tjata så mycket mer om det. Orsaken lär väl vara uppenbar. Däremot så blir jag ganska, för att inte säga mycket, besviken på att partiet inte deltar i en debatt mellan kvinnliga riksdagskandidater om ett så viktigt ämne som skolan. Igår arrangerades nämligen en sådan debatt på initiativ av Git Franzén Ekström (MP) i Kalmar. Alla partier deltog utom SD, som ju är ett uppenbart antifeministiskt parti, och V, som ju sedan mycket långt tid beskriver sig som feministiskt.

Debatten anordnades eftersom det visar sig att länets samtliga riksdagslistor toppas av män. Det är ju i sanning lite pinsamt år 2014. Därför skulle kvinnliga kandidater få chansen. Enligt uppgift lämnade V återbud på grund av sjukdom. Var det verkligen så illa att samtliga 18 kvinnor på riksdagslistan antingen var sjuka just igår? Eller är det så att partiets hållning i personvalsfrågan, nämligen att den listordning som partiet har fastslagit på en valkonferens utan föregående provval är så överordnad väljarnas uppfattning att den absolut inte ska ruckas, lägger hinder i vägen för att delta i en debatt där förstanamnet är uteslutet? I så fall är det riktigt allvarligt. På listan finns idag som sagt 18 kvinnor, däribland exempel på kvinnor som har jobbat med skolfrågor genom nämndsuppdrag i tolv år och kanske ännu mer. Vore inte deltagande i en debatt som igår alldeles utmärkt när man har så mycket verksamhetsledningserfarenhet? Eller vad gör man på mötena egentligen?

Nu kommer det fler kvällar med samma upplägg fast med andra fokus. Jag hoppas på bättring. Egentligen hade jag hoppats att själva initiativet till kvällarna hade kommit från vänsterhåll, men det vore naturligtvis att hoppas för mycket i dagsläget. Menar man allvar med feminism och jämställdhet så gäller det att visa det, inte bara i skrift och med leende foton. Det gäller att visa framfötterna när det bränner till också. Finns den ambitionen hos V i Kalmar län eller väljer man fegvägen, nämligen att låta gubbarna stå längst fram VARJE gång?

Inga kommentarer: