onsdag, augusti 27, 2014

Fair play?

Idag börjar förtidsröstningen. Skyltarna som talar om var du kan rösta har kommit upp, kanske i din närmaste ICA- eller Konsumbutik. Partierna kör runt, vart och ett på egen hand, och lämnar ut valsedlar med förtryckta namn. Jag minns hur det brukar vara. Man far som en skållad råtta mellan kommunens olika delar för att vara säker på att inte missa möjligheten att få en "riktig" röst, med namn på och kanske kryss. Man brukar möta andra i samma ärende i affärerna vid valsedelsställena och säga ett kort "Hej". Tänk om man kunde göra det här lite annorlunda!

Tänk om man kunde lita på varandra så pass mycket att man tvärs över partigränserna kunde hjälpas åt. Den som t ex bor i Påryd kan passa röststället så att inte demokratiska partiers valsedlar försvinner och till och med fylla på när det är tomt. Tänk om vi kunde ha den respekten både för väljaren och för demokratin! Tänk så många färre mil vi skulle behöva spruta runt avgaser då!

Men, så kan man ju inte göra. För fyra år sedan ville jag ha budskapet "Med fair play når man längre" på valaffischer där jag fanns med. Det föll inte i speciellt god jord, och det är klart att jag förstår varför, men jag kommer nog aldrig att acceptera faktum. Jobbar man med demokrati så måste man ha känsla för just fair play! Annars kanske det inte är demokrati man jobbar med. Eller?

Inga kommentarer: