tisdag, april 29, 2014

Vi har hört det förr...



Replik på Brändewalls insändare i Östran 26 april
Nu behöver nog Björn Brändewall (FP) lugna ner sig en aning. Jag har konstaterat att två reformer i svensk skola behöver rättas till. De sammanfaller nämligen i tid med sjunkande resultat och bristande kvalitet. De två reformerna är kommunaliseringen samt den så gott som helt fria etableringsrätten för fristående skolor, skolor som dessutom kan drivas med vinstjakten som främsta ledstjärna. Dessa två reformer har påverkat skolans utveckling negativt, inte minst för att behovet av pedagogisk kompetens i ledningen har nedtonats till förmån för ytligt marknadstänkande och lokal bypolitik.

Folkpartiets snart åtta år i skolans styrhytt har inte direkt hjälpt till att få skutan på rätt kurs. Vad vi ser är en totalhavererad skolpolitik där misstag alltid skylls på andra, där förmågan att använda beprövad erfarenhet och vetenskapligt underbyggd kunskap i beslutsfattandet är skrämmande låg och där ideologi, i detta fall en mer marknadsliberal än socialliberal variant, har ersatt kvalificerade överväganden och kompetens. Det är denna skolpolitik som Brändewall försvarar. Jag förstår tonläget. Det är inte lätt att stå upp med sådana åsikter när 7 av 10 svenskar vill ha stopp på vinstuttagen i välfärdssektorn.

Vi har hört det förr. Misstag ÄR framgångar. Låga resultat är höga. En skolpolitik som leder till sjunkande skolresultat är lyckad. Felaktiga slutsatser är PRAVDA. Jag, som aldrig ens besökte forna Sovjetunionen före 1989, kan ändå känna doften därifrån.
Birgitta Axelsson Edström (V)

Inga kommentarer: