fredag, september 12, 2014

En fika med rosa glasögon

Snart är det val. Det är bara några dagar kvar nu innan rösterna börjar räknas. En del har förtidsröstat, andra väntar traditionsenligt till valdagen och går till vallokalen och röstar där, hos valförrättarna som byts av under tolv timmar. Det är högtidligt och det ska det vara. Det är ett tecken på att vi har demokrati i det här landet, en demokrati som bygger på att var och en har en röst, lika mycket värd som grannens, och man har rätt att lägga den på precis vad man önskar. Det är inte många friheter som vi har som kan mäta sig med den. Vilken annan gång kan vi säga att min röst, som studerande, är lika mycket värd som rösten som VDn i ett multinationellt bolag har? Men på söndag är det så. Ta vara på den rättigheten!

Det här är vad jag tar på mig idag, fredagen före söndagens val. Rosa glasögon i öronen för att vara säker på att jag både ser och hör de orättvisor riktigt klart som vi måste motverka och vända till rättvisor och en påminnelse om att trots diverse påhopp och oschyssta metoder i valrörelsen i övrigt så gäller det att hålla huvudet kallt. Ta en fika. Lugna ner dig. De människor som hoppar över anständighetens gräns ska inte bringa obalans. Politikens mål, att bygga ett samhälle som är rättvist och mänskligt, är så mycket viktigare än att slösa energi på energivampyrer.

Just det, politikens mål ja. Man ska passa sig för den politiker som säger att hen vill ha makt, för den som gör politiken till målet och inte medlet. Målet för politiken kan aldrig vara makt. Politikens medel är inflytande genom röststöd, men målet är som sagt att skapa ett samhälle med rättvisa och mänsklighet som grundvalar. Åtminstone gäller det för den politik som jag stödjer. Feministisk politik bygger varken på manshat eller kvinnodominans utan på rättvisa och på den ganska självklara inställningen att kvinnor och män är lika mycket värda. Tänk att en sådan både naturlig och ödmjuk värdering kan ge upphov till så mycket rädsla som det vi ser nu! Feminister målas ut som militanta manshatare som helst skulle vilja utrota männen, eller åtminstone kastrera dem. Tja, så illa kan det bli när rädslan och protektionismen tar överhanden. De rationella argumenten förvrids i syfte att skydda rådande ordning. Ack ja, så ynkligt etablissemanget ibland kan bete sig.

Men, som sagt, rosa glasögon på och "keep calm". Det är vad som gäller för att vi ska kunna hålla full fart in i de beslutande rummen och ta plats. Det är inte för vår skull det måste ske, det är för framtidens!

Det är nämligen dags nu! Du får naturligtvis göra som du vill, men jag tänker rösta rosa, rösta rättvist och rösta rätt!

Inga kommentarer: