lördag, maj 25, 2013

Internfeminism för kvinnor i Emmaboda!

Idag hade Vänsterpartiet Kalmar län tillsammans med Vänsterpartiet Kronoberg en gemensam heldag i feministiskt arbete med syfte att stärka kvinnor. Med Ann-Sofie Lagercrantz, jämställdhetsstrateg i Kalmar kommun med erfarenhet från jämställdhetsarbete på SKL i erfarenhetsryggsäcken, som inledare fick vi en bakgrund att utgå från. Hur står det egentligen till med jämställdheten i Sverige idag? Svaret var tydligt: Visst har det hänt en hel del, men det finns MYCKET kvar att göra, och vi får se till att vi inte backar ännu mer. Som Ann-Sofie sa: Ansvar läggs på kvinnorna, men makten behåller männen. Jämställdhet handlar om MAKT.


Sedan tog den partipolitiska internfeministiska delen vid. Där fick vi besök av Ida Gabrielsson från Stockholm, ansvarig för Vänsterpartiets kvinnonätverk. Hon konstaterade att det många gånger är långt mellan ord och handling även för ett feministiskt parti och tipsade om den internfeministiska handboken som kan hjälpa oss att komma längre i arbetet. Vi fortsatte med att diskutera hur olika härskartekniker  kan identifieras och neutraliseras. Dagen avslutades med en mycket innehållsrik gruppdiskussion om internfeminismen i våra lokala och regionala sammanhang och om tips inför det fortsatta arbetet. Vi har mycket att göra i båda distrikten, men det är tydligt att problemen även skiljer sig åt både i styrka och karaktär.


Det var en mycket uppskattad dag som inspirerade oss alla deltagare och som gav mersmak. Arbetet måste fortsätta! Ett stort tack till våra föreläsare, till Folkets Hus i Emmaboda som fixade lokal, teknik och underbar mat och fika och till alla de kvinnor i alla åldrar från Kalmar och Kronoberg som delade med sig av erfarenheter och kloka tankar. Tillsammans är vi starka!



/Birgitta Axelsson Edström
Kvinnopolitiskt ansvarig i V Kalmar län som tillsammans med Eva-Britt Svensson (kvinnopolitiskt ansvarig i V Kronoberg) har planerat och organiserat utbildningsdagen

Inga kommentarer: