söndag, maj 26, 2013

Besviken? Jo, men det hjälper inte...

Du sökte en blomma
och fann en frukt.
Du sökte en källa 
och fann ett hav.
Du sökte en kvinna 
och fann en själ - 
du är besviken.
(Edith Södergran)

Och visst är det lätt att känna igen sig. Efter gårdagens utbildning i feminism så ser man ännu tydligare hur ofta det är så att kvinnor i politiken ses som just medel att uppnå jämställdhet på papperet. Det är inte meningen att man ska ha hjärna också. Det räcker att man finns där och överlåter tänkandet, strategierna och taktiken till männen, precis som det alltid har varit. Om man ställer till det genom att ställa andra frågor eller till och med har alternativa svar får man snabbt klart för sig att något är grundläggande fel. Det var ju inte för att försvåra arbetet man skulle vara där! Och nu blev det ju obekvämt.... Kanske är det ganska naturligt att besvikelsen är stor hos den som trodde att det skulle funka att sitta kvar med makten i den egna handen i orubbat bo trots modeflugor som varannan damernas och feministisk offensiv....

Oj, vad många sådana historier jag har fått mig till livs under den senaste tiden. Edith Södergran, som levde ett kort liv och dog redan 1923, har fångat något som fortfarande i högsta grad gäller. Besvikelsen är stor även nu nästan hundra år senare. Men, för att travestera poeten Stig Sjödin i Angående människovärdet:  "Människor tycker illa om dressyr. Också kvinnor."

Så vi ger oss inte. Vi kommer att fortsätta kräva vår rätt att ta plats och använda våra mänskliga och demokratiska rättigheter. Vi är nämligen kvinnor, med både hjärta, hjärna, kropp, själ och ande och inte bara feminina namn på ett papper och i statistiken.


Inga kommentarer: