lördag, maj 18, 2013

Apropå behovet av bildning

Efter en härlig fikastund på Kläckeberga lantcafé så körde vi på vägen hem förbi ett av den här dagens mer omtalade kalmarföretag. På gården där stod en trailer eller något som såg ut som en barack/paviljong och visade upp texten "Metroakademin". Det får mig oooooosökt att tänka på behovet av bildning.

För det finns, och det är stort. Det handlar om värderingsövningar och rannsakande av de egna förgivettagandena, socialisering och vad vi dagligt tal kallar "hyfs". Ni vet, sånt där som gör det ganska omöjligt att kränka folk pga åsikter, utseende eller kön. Sånt som hjälper oss att leva i någorlunda harmoni med oss själva och med andra. Sånt som bygger upp ett samhälle istället för att riva ner. Sånt som sprider kärlek istället för hat, och sånt som kan mota bort mänskliga avarter som egoism, sexism och självhävdelse innan det växer sig övermäktigt.

Sån bildning behövs. Med hjälp av sådan kanske till och med de allra mest inbitna sexister och översittartyper kan vinna tillbaka en viss respekt. Kanske. Men det är nog inte hos "Metroakademin" som de främsta kurserna med det innehållet ges.

Inga kommentarer: