torsdag, augusti 24, 2017

Kränkande, djupt sårande och sorgligt

Insändare i Östra Småland den 25 augusti 2017
Jag var med om att efterlysa en saklig debatt inför kyrkovalet den 17 september. Vad jag fick var tystnad med ett enda undantag: En frustrerat utrusande Dag Sandahl, förvillande lik Don Quijote på Rosinante, som ägnar sig åt att slåss mot egenfabricerade väderkvarnar medelst kränkningar och personangrepp. Det är sorgligt ur en lång rad perspektiv, inte minst ur kyrkans eget.

Östra Småland 24 aug 2017

Innan den här fruktlösa debatten avslutas så måste jag å Dag Sandahls vägnar be mina vänner i EFS, Vasakyrkan och Vänsterpartiet om ursäkt. Ingen av er har ett enda uns med den här diskussionen att göra. Orsaken till att ni blev indragna vet jag inte, och inte tror jag att ni får en förklaring från Sandahl heller, men fel var det.

Don Quijote blev med tiden mer och mer sympatisk, kanske för att han hade en jordnära väpnare vid sin sida. Dag Sandahl saknar troligen en klok Sancho Panza att lyssna på. Det kan antingen bero på att det är tomt vid hans sida eller helt enkelt så vill han inte höra de ord som sägs. Det kanske är därför hans utveckling på sympatifronten i det här meningsutbytet går i motsatt riktning. Som bekant så måste man lyssna ibland, speciellt i demokratiska sammanhang. Man lär sig inget av att bara höra sig själv prata.

Det är val i Svenska kyrkan den 17 september. Jag hoppas att så många medlemmar som möjligt använder sin rösträtt. Den allra största delen av kyrkans verksamhet är nämligen vitt skild från den kränkande och djupt sårande debattnivå som karakteriserar Dag Sandahls retorik. Det finns gott om andra alternativ att välja på. Öppen kyrka – En kyrka för alla, den grupp jag tillhör och som vill debattera sakligt och respektfullt, är ett av dem.

Birgitta Axelsson Edström, kandidat för Öppen kyrka – En kyrka för alla

Inga kommentarer: