söndag, september 02, 2012

SOS

Det finns dagar då en strof sätter sig i sinnet och vägrar att lämna en. I fredags hände det mig. Det var Terra Novas "SOS" från 80-talet (musik Bengt Johansson, text Göran Sahlberg) som började göra sig hörd, för första gången på väldigt väldigt länge. Det är många år sedan jag lärde mig den, många upplevelser har passerat, många erfarenheter har jag samlat på mig och många gånger har jag omvärderat mina uppfattningar..... men fortfarande säger den mig något viktigt.

"Här i tystnaden griper vi efter varann
varje handslag är som ett ord
varje ord är som ett mättande bröd
varje blick som ett minnesvärt vin"

Många människor saknar social gemenskap. Många människor lever i osynlighet, och ännu fler vågar inte visa vilka de egentligen är. De äkta kontakterna, de äkta och genuina mötena med andra människor där man utbyter tankar, känslor och idéer, blir färre och färre i ett samhälle där allt är inriktat på kortsiktig lönsamhet och finansiell tillväxt. Människor, med all den rikedom som finns samlas i dem, räknas inte. Istället ska man vara professionell vilket numera betyder helt fri från känslor och empati.

Jag värderar äkta möten, möten mellan människor där man ömsesidigt vågar glänta på den glättiga fasaden. Sådana handslag, ord och blickar är värdefulla, långt mer värdefulla och utvecklande än de ytliga möten är legio idag, möten som inte är annat än egoistiska informationsinhämtningar eller knytande av nätverk för att längre fram kunna sko sig själv. Jag gillar inte utvecklingen.

Jag vill att vi ska få vara hela människor. Jag vill att vi ska förstå att tystnaden människor emellan kan vara förödande. Jag vill att vi ska våga visa oss själva, för oss själva men också för varandra, att vår kamp för en bättre värld ska kunna föras som ett gemensamt projekt i öppenhet och ärlighet.

Men fram till dess att vi når dit så får vi ta vara på de äkta möten vi kan få uppleva. De berikar, långt mer än en högre lön i plånboken, för den verkliga rikedomen finns inte i människors plånböcker, utan i människors ärliga hjärtan.

Inga kommentarer: