onsdag, september 05, 2012

En förmiddag med Jonas Sjöstedt

Idag när Jonas Sjöstedt, ordförande för oss i Vänsterpartiet, besökte Café Storken på Linneuniversitetet och träffade bland andra socionomstudenter fick han både möjlighet att hålla ett kortare anförande och svara på frågor. Det var ett välbesökt möte, även om det fanns plats för betydligt fler :-)

Han talade om vikten av att stoppa privatiseringarna inom den sektor som vi kallar “grundläggande rättigheter”, dvs välfärd såsom omsorg, vård och skola. Han tog också upp det stora misstaget att privatisera apoteksbranschen vilket leder till sämre service och persontrafiken på järnvägen vilket leder till att gemensamma investeringar på banorna läggs i onödan om ingen privat aktör vill köra där. Vinsterna i välfärden leder till lägre kvalitet, slöseri med skattepengar och det sliter ut den personal som ska arbeta i hyperslimmade organisationer och som därför inte hinner med det som känns viktigt, nämligen att SE och GE TID till den som behöver hjälp och stöd. Som en konkretisering: De 8 miljarder av svenska gemensamma skattemedel som delas ut i vinster (efter avskrivningar etc) inom välfärdsområdet motsvarar, om de inte hamnade i klorna på de bolag som drivs med vinstintresse, 20 000 heltidstjänster som kunde användas att höja kvaliteten. Det är en ganska rimlig politisk linje att vilja använda våra resurser på det sättet istället för att pumpa ut dem till skatteparadis. Åtminstone tycker jag det, som vänsterpartist och feminist.

Vidare påpekade Jonas att VALFRIHET är bra, men att vi inom välfärdsområdet tjänar mycket mer på att genomföra valfriheten inom ramen för den offentliga driften. Det är VINSTJAKTEN som drar ner kvaliteten. Vänsterpartiets politik bygger till stora delar på den insikten, liksom på övertygelsen att vi människor kan bygga ett gott och jämlikt samhälle om vi ser till att hjälpas åt och hitta gemensamma lösningar på allmänneliga problem.

Klimatfrågan ligger Jonas och Vänsterpartiet varmt om hjärtat. Han poängterade med emfas att det är fullt möjligt att vara ett modernt samhälle samtidigt som man slår vakt om miljön. Sverige kan bli ett föregångsland på området, men det förutsätter en klar politisk ambition. Det saknas hos den borgerliga regeringen.
(Visst är det lite kul att Jonas och jag är precis lika gamla,
födda på samma dag? Men han har betydligt längre ben....och
pratar INTE kalmaritiska....)

Under frågestunden kom frågor om bland annat utrikespolitik, vapenexport, bostadsmarknadens villkor, strategier för att visa på alternativ till “sköt dig själv och skit i andra”-trenden och tryggheten på jobbet. Vänsterpartiet har ett stort uppdrag, nämligen att formulera ett realistiskt alternativ till den nu rådande borgerliga regeringspolitiken. Vi måste, med gemensamt arbete, visa på en politik som gör skillnad på allvar och som ger alla människor sitt människovärde tillbaka. Det handlar om att reformera sjukförsäkringen, att tro på människors vilja och förmåga och att skapa trygghetssytem som gör att människor vågar ge av sina talanger till det gemensamma bästa och det handlar också om att jobba för jämställdhet på allvar. Löneskillnaderna mellan kvinnor och män har ökat under den borgerliga regeringen, och när det gäller värderingsdiskussionen har vi tappat mark. Vi har mycket att ta igen. Det är vi som måste ta striden för att kvinnor och män ska värderas lika. Vem skulle annars göra det?

En annan viktig fråga som väcktes var hur vi ska jobba för att motverka rasismen. Det är ett stort arbete, men den frågan möter vi bäst genom att praktisera öppenhet och genom att på allvar värdera alla människor lika. I morgon kan det vara VI som behöver andras hjälp. Har vi egentligen tänkt på det?

Tack Jonas Sjöstedt för att du kom till oss i Kalmar och varmt lycka till i det fortsatta arbetet!

Inga kommentarer: