torsdag, oktober 01, 2015

Vi gör det tillsammans!

Så har man då spelat lite på en mässa på ett av stadens äldreboenden. Alltid uppskattat, alltid meningsfullt och alltid något som känns bra. Avslutningen består av att jag spelar ett stycke, och så ska de närvarande försöka komma på vad stycket heter och vem som är kompositör. Idag valde jag Duke Ellingtons "The Lord´s Prayer". Jag tänkte att det säkert sitter jazzfantaster där som kunde placera stycket utifrån jazzharmonierna, och med hjälp av några ledtrådar så gick det :-) Ellingtons "Sacred Concerts" är underbar musik! Nästa gång får jag dock välja något annat som är mer lättillgängligt, för enkel är väl det sista man kan kalla Ellington... Jag får ta mig en funderare!


Jag blir dock orolig när jag är ute på våra äldreboenden. Jag träffar ju personalen ganska regelbundet där mamma bor. Jag byter några ord med hemtjänsten när de kommer till vårt område för att hjälpa grannarna. Jag hör vad som sägs, och det är tungt. Idag befästes den bilden när jag i Östra Småland läste att sjukskrivningarna i Kalmar kommun inom traditionellt kvinnliga yrkesområden och således bland kvinnor har ökat väldigt mycket den senaste tiden. Det är klart att en viktig orsak är de ständiga besparingarna som förtar arbetsglädjen men i gengäld genererar stress. Att ständigt känna att det finns mycket mer man skulle behöva göra, men som man inte hinner med, riskerar att bryta ner människor som vill göra sitt bästa och behålla hjärtat på rätta stället. Att från politikerhåll berömma sig av att nya pengar kommer från statsbudgeten när man under en lång rad av år har dragit undan långt mer (5-10 mkr årligen) blir liksom en aning pinsamt. Det kan knappast vara berömvärt för ett feministiskt parti att årligen flytta kommunala pengar från äldreomsorg och kvinnliga anställda till manliga sektorer, och sedan slå sig för bröstet när det kommer småpengar från staten som inte på långa vägar täpper till de hål man själv har orsakat.


Nej, Kalmar behöver nytänkande. Kalmar behöver mer hjärta och mer hjärna men mindre skämskuddar och väldigt mycket färre undanflykter. Kalmar behöver en seriös politik som vågar, vill och kan. Visst vill även du vara med på det tåget? Det finns plats för många! Vi är ju åtskilliga som har tröttnat på det ofruktbara klimatet i politiska styrande kretsar där man är mer mån om att skydda sig själv än att bygga ett samhälle som fungerar och är friskt. Sån skit är inte värd att satsa tid och energi på. Vi vill ju bygga på riktigt! Kom och var med! Alla behöver inte tycka lika, men man måste ju ha hjärtat med sig, precis som man i andra sammanhang.


Och, för att återknyta till inledningen ovan, det är meningsfullt och det känns bra att jobba på det sättet, precis som att fira mässa tillsammans med systrar och bröder i alla åldrar. Man gör det ju tillsammans!

Inga kommentarer: