fredag, juni 26, 2015

Våga Låta Andra Låta!

Våren 2013, när jag höll på att avsluta mitt arbete som politisk sekreterare för Vänsterpartiet Kalmar och mådde som sämst, ringde min telefon. Det var Ingela på Studieförbundet Vuxenskolan som kom med ett erbjudande: "Jag har ett uppdrag som skulle vara perfekt för dig. Vi har körverksamhet på Våga Låta-konceptet, och vi behöver en ny ledare. Kan du/vill du?" Jag blev alldeles ställd. Det var ju ett studieförbund vilket ställde en del krav. Jag har visserligen haft körer i nästan hundra år men aldrig fått betalt för det. Som lekman i lekmannaorganisationer så deltar man ju med de gåvor man har precis som alla andra. Här skulle jag nu plötsligt få ett timarvode (nåja, 155 kr är inget man blir rik av i pengar precis, men ändå) PLUS hjälp med inköp av noter (även sådant har jag köpt själv med undantag av någon bok som Aktiv Fritid har betalat för Vox Communis räkning). Efter ett tags funderande kring mina möjligheter att bidra med nåt av värde tackade jag ja till erbjudandet. Det är ju skönt att ha en inkomst på åtminstone några hundralappar i veckan under tio veckor varje termin, och jag ville inte lämna körsångare som ville sjunga i sticket bara för att de saknade en ledare. Jag vet ju vad körsång betyder för livskvaliteten, och jag skulle kanske kunna vara bättre än ingen alls. Jag lovade att göra mitt bästa.

Nu har jag jobbat med Våga Låta-körerna i fyra terminer. Det har varit inspirerande och roligt, främst att få känna hur människor tillsammans verkligen har vågat låta mer och mer och blivit mer och mer stolta över att det har låtit bättre och bättre. Att jag har fått vara med och skapa både energi och glädje med dessa underbara människor är ovärderligt! Ingen som har varit med på våra onsdagskvällar i IOGT-huset i Gamla stan har kunnat undgå att smittas av den energin, jag lovar!

Det är med sorg i hjärtat som jag inser att min tid till hösten inte räcker till för att fortsätta med det här. Det finns inte tillräckligt många kvällar i veckan (Gud skapade ju sju dagar med tillhörande kvällar i veckan, inte åtta eller nio och anledningen till det vet bara Gud själv), men jag hoppas att det finns någon som kan ta över efter mig och fortsätta jobba med konceptet. Människor som vill sjunga SKA få göra det. Det är faktiskt en mänsklig rättighet! Att få vara med på den resan som ledare är en stor och värdefull förmån. Du som har lite vana att sjunga och inspirera: Dra dig inte för att Våga Låta Andra Låta! Jag har haft oerhört roligt under fyra terminer, och kunde jag så kan definitivt DU!

TACK alla Våga Låta-sångare för de här terminerna! Håll fast i sången! Hoppas att ni hittar möjligheter att fortsätta sjunga och hör gärna av er om hur det går. TACK Studieförbundet Vuxenskolan för frågan och möjligheten våren 2013 och för det positiva bemötandet under alla terminer!

Nu går jag vidare till nya utmaningar. Hösten ser spännande ut, men Våga Låta kommer jag att sakna även om jag kommer att låta på olika sätt både här och där. Jag hoppas kunna fortsätta sprida inspiration och glädje men på nya platser och på nya sätt, och jag hoppas att Våga Låta-deltagarna också fortsätter att sprida sin glädje och energi vidare. Att få delta i ett sådant arbete är värt så mycket i eviga och verkliga värden att det helt enkelt inte FÅR avstanna :-)

Inga kommentarer: