onsdag, juni 10, 2015

Vad är rätt?

Jag följer med visst nöje en del seriestrippar i dagstidningarna. Serier är annars inte riktigt min grej. Jag älskar Berglins finurligheter, men annars är det bara små strippar jag klarar av och orkar med. Längre historier blir oftast ointressanta, eller så är det min föreställningsförmåga och perception som inte duger. Hur som helst, jag läser hellre böcker.

Men, som sagt, varje dag kastar jag ett tröttigt och halvsovande öga på morgontidningarnas seriesidor. Idag hade Barometern en Hagbard som jag lade på minnet. Lille Hamlet (sonen alltså) ställer en angelägen fråga till Hagbard. Det är något han tycker är svårt, nämligen att avgöra vad som är rätt och vad som är fel. Harald levererar svaret direkt: "Det är enkelt. Det som är bra för dej är rätt!"

Och det där ska vara vikingatiden... Och inte har det ändrat sig till dags dato, eller har det ändrat sig men ändrats tillbaka? Kanske är det så. Det vore ju för sorgligt om mänskligheten inte skulle kunna lära sig NÅT nån gång (även om man glömmer emellanåt, som just nu). Det är ju nämligen inte sant det som Harald säger. Det som är bra för OSS är rätt. Det skulle låta bättre.

Men var och en är sig själv närmast, och just nu känns det som om närmast vinner. "Jag tänker på mitt, och så skiter jag i resten. JAG behöver inte ta hänsyn till alla andra för alla andra tar inte hänsyn till mig." Typ. Och så kan vi slänga vårt solidariska samhällsbygge där alla får plats på soptippen och sko oss själva bäst vi kan.

Men det vill jag inte, och visst är vi fler som vill stoppa egokarusellen?? Låt oss hjälpas åt! Det som är bra för OSS, för oss ALLIHOP, måste ju vara rätt! Eller åtminstone mer rätt än fel.

Inga kommentarer: