måndag, april 20, 2015

En solig dag i kulturens tecken

Idag har det varit en härlig dag, hittills i varje fall. Med en cykeltur i både medvind och sol in till stan i morse för ett samtal på Regionförbundet om kultur började den bra. På vägen hem hade vinden mojnat och motvinden var helt uthärdlig. Regelbundna turer på cykel är något som väcker livsgnistan! Jag borde se till att göra det oftare. Det blir ju inte riktigt samma sak nu när jag inte har jobb att cykla till, men i ärlighetens namn så är det väldigt lite som hindrar mig från att cykla ändå. Det handlar mest om att ta sig i kragen, ta på hjälmen och susa iväg åtminstone en gång om dagen. Dessutom så känner man framåt kvällen att man har gjort någon nytta rent fysiskt. Det känns ju ännu bättre!

Samtalet på Regionförbundet om Byteatern, vårt länsteateruppdrag och framtiden utvecklade sig också till en positiv erfarenhet. Ni anar inte hur skönt det är att känna att det är ordning och reda i verksamheten och att det finns starkt förtroende mellan verksamhetsledning och styrelse! Det är så mycket som blir så mycket lättare då, Lika skönt är det att känna tilltro från huvudfinansiären Regionförbundet (i själva verket landstinget). Vi har vårt uppdrag, vi har en överenskommelse, det finns en kulturplan - och vi gör det bästa vi kan för att producera och agera i enlighet med de styrdokumenten.

De är nämligen viktiga. Länskulturinstitutionerna erhåller en stor andel av sin verksamhetsfinansiering från landstinget via Regionförbundet.Värdkommunerna står enligt praxis för lokalkostnaderna. När Kalmars högsta kommunalråd Johan Persson (S) med anledning av situationen på Konstmuseet definierar och räknar effektivitet som verksamhetspengar per betalande besökare så får vi alltså en märklig situation. Det är att blanda äpplen och päron, eller hellre och tydligare, att mäta densitet med tångamperemeter.

Det är viktigt att man vet vad ett länskulturuppdrag innebär om man ska kunna föra en seriös diskussion inom området. Ingen kan dock veta allt. För att vi ska få mer kvalificerade resonemang om länskulturinstitutionernas verksamhetsinnehåll och framtid i gemensamma samtal så måste vi beakta exakt vad vi enligt våra uppdrag ska göra, inte enbart se på en godtyckligt vald parameter som inte ens är nämnd i våra skrivna avtal. Det var ett sådant uppföljningssamtal vi hade idag med Regionförbundet. Vi kommunicerar gärna utfallet med Kalmar kommun så att vi pratar med varandra istället för om eller mot.

Vi bidrar gärna även i övrigt med information kring vår verksamhet. Ingen kan ju veta allt som jag skrev ovan, men gemensamt kan vi kanske fylla de luckor som förvirrar mest (och jag tror att övriga kulturaktörer också är med på tåget). Att Kalmar län, och därmed Kalmar kommun, har både ett levande och professionellt kulturliv är en gemensam strävan för oss alla inblandade. Vi ställer mer än gärna upp i arbetet för att räta ut de frågetecken som finns. Efter dagens samtal känns det som om vi kan komma ganska långt om vi börjar där.

Det känns nästan efter en dag som denna att jag kan göra någon nytta igen! Och som för att fira det så lyxade jag till det med dels en planeringsfika med två härliga körkolleger, dels ett äkta impulsköp. När man saknar inkomst blir det sistnämnda verkliga rariteter i tillvaron! Jag unnade mig ett par lila läsglasögon för den väldigt modesta inköpssumman av 30 kr. Jag behöver dem, och dessutom så matchade de dagens outfit. LITE lyx kan man väl ändå få unna sig även om man bara försöker göra lite nytta för samhällsutvecklingen genom kulturverksamhet? Dessutom går det säkert lättare att läsa både dogmatik och exegetik om man ser bokstäverna ;-)

Inga kommentarer: