onsdag, april 29, 2015

Tänk om...

Ebba Busch Thor, nyvald partiledare för KD, har uttryckt en önskan om att det ska finnas möjlighet att tillämpa en samvetsklausul i vården. Är man barnmorska ska man inte behöva biträda vid aborter om ens eget samvete säger nej. Det är naturligtvis uppåt väggarna galet. Det är patientens val, och de barnmorskor som finns utbildade har valt sitt yrke fullt medvetna om att aborter sker i Sverige enligt ett regelverk som har ganska många år på nacken vid det här laget. Självklart måste man, om man har valt en yrkesbana och vill anse sig som anställningsbar i Sverige, utföra de arbetsuppgifter som åläggs och förväntas. Det är den gravida kvinnans val som ska styra, inte personalens. Är det svårt att förstå det här så behöver vi diskutera det mycket mer. Det där med att skifta perspektiv och att lära sig att fundera på olika sätt kan faktiskt vara nyttigt. Jag tror att vi kan komma vidare om vi verkligen försöker. Det är ju patientens situation som man ska ta hänsyn till, inte personalens samvete eller känslor.

Men, tänk om detta (alltså att Ebba BT inte har fattat det här riktigt än) skulle innebära att någon skulle hävda åsikten

  • att alla nyblivna partiledare skulle nekas vård
  • att alla kristdemokrater skulle nekas vård
  • att alla gravida skulle nekas vård
  • att alla under 30 skulle nekas vård
  • att alla som bor i Uppsala skulle nekas vård
  • att alla kvinnor skulle nekas vård

DÅ lovar jag att det skulle ta hus i helsicke. Nu har ju ingen gjort det, eller i vart fall inte speciellt högt. Det som har gjorts är att man har tagit ett helt annat attribut som man liksom samtliga ovan kan fästa vid Ebba BT, nämligen att hon är kristen, och så har man generaliserat utifrån detta enda. Vi klumpas ihop i samma båt, allihop som bekänner oss som kristna, oavsett vilka vi är, vilka åsikter vi har eller vilka erfarenheter vi bär med oss. Jag kan lova er, vi är många som inte känner oss hemma med KD-ledarens värderingar och uttalanden. Vi är många som bär upplevelser i bagaget som har gjort oss mer ödmjuka inför livets olika faser. Vi är många som känner oss grundlöst ihopbuntade med KDs ärkekonservativa högervridning, och vi är många som känner oss kränkta in i märgen. (Och visst ja, sådant fick man visst inte säga.Som kristen så ska man nämligen kunna ta vilken skit som helst från vem som helst, men det kan inte jag.)

Vi känner igen generaliseringstaktiken från historien. Sådan taktik brukar knytas till syndabocksfenomen, och det kan leda långt bort från demokratiska samhällsformer. Det är inte konstigt att Sverigedemokraterna vinner mark i samhällen som präglas av just enkla generaliseringar som denna. Intoleransen inte bara flödar, den breder till och med ut sig. Det är bland annat ett tecken på att bildningsnivån är låg och skulle behöva höjas.

För så här är det nämligen: For every complex problem there is an answer that is clear, simple and wrong. Varför är det då så nödvändigt att välja just det svaret? Tänk om vi kunde välja ett som är rätt istället. Kan vi det? Kan du?

Inga kommentarer: