lördag, mars 01, 2014

Om kliv och kompetens

Här kan jag inte låta bli att kommentera en ren absurditet. Förmodligen är det en slump att detta handlar om Vänsterpartiet, det hade lika gärna kunnat gälla vilket annat parti som helst, men det är naturligtvis extra anmärkningsvärt att ett parti som varit feministiskt så länge fortfarande inte på alla håll har låtit polletten trilla ner där den ska vara. Å andra sidan, det är svårt att driva på för förändring i värderingar och attityder. Det är lika svårt att lära gamla hundar att sitta, oavsett vilken sorts hund det handlar om. Knähundar, blodhundar och kamphundar har förmodligen samma karakteristik när det gäller ålder och lärande. Det tar tid, och speciellt lång tid tar det säkert om man ofta eller alltid befinner sig i miljöer som inte heller har fattat galoppen.

Ur Barometern lördag 1 mars 2014

Men jag kan ändå inte låta bli att ställa mig frågan idag, 1 mars 2014, varför kvinnors kompetens måste motiveras och ifrågasättas. Sex kvinnor och fyra män står tydligen på de tio översta raderna på kommunlistan. Överst står förstås en man, men den kompetens som kommenteras är de sex kvinnornas. De är kompetenta, annars hade de inte stått där. Man måste liksom säga det, och det är en man som säger det. Tack mannen. Och tack för att kvinnorna "kliver fram".

Men de fyra männen på listan, vilken kompetens har de? De kanske inte behöver någon? De står där liksom bara ändå, i kraft av sitt kön och sin oerhörda intelligens?

Visst är det märkligt, just i det här tidevarvet när det där med feminism och jämställdhet sägs ha gått för långt, att kvinnor måste förtjäna sin plats, i och för sig oklart hur, medan män slipper?

Jag önskar skärpning i politikleden överlag. Det här är inte riktigt OK. Det är faktiskt en aning (och inte en direkt liten aning heller) skämmigt. Läs på lite bättre till nästa gång (jag kan tipsa om begreppet normkritik), eller hellre, lev som ni lär. Det lär vara mer trovärdigt, åtminstone på sikt, och dessutom så känns det bättre. I hjärtetrakten alltså, kanske inte någon annanstans.

Inga kommentarer: