måndag, mars 31, 2014

Otrygga platser: Vad kan du göra?

Sveriges Radio Kalmar rapporterar: De mest otrygga platserna är Hamngatan i Oskarshamn och Larmtorget i Kalmar. Läs gärna hemsidans artikel.

Är man man är det riskabelt att vara där, speciellt om man själv är drogpåverkad. Är man kvinna är den farligaste platsen det egna hemmet. Våld mot kvinnor utförs, statistiskt sett, i hemmets lugna vrå av en man som hon har en nära relation till. Det våldet lämnar också ärr både på insidan och på utsidan och det skadar inte bara kvinnorna utan också de barn som vistas i miljöerna. "Problemet" är att det inte är lika synligt på gator och torg som fyllerislagsmålen efter krogbesöket.

Det är sannerligen inte mindre, och absolut inte mindre viktigt heller. Och jag hoppas, men tror inte, att det uppmärksammas i den grad som det borde med hänvisning till det lidande det orsakar. Vi ska självklart sätta in alla tänkbara resurser för att stoppa våld av alla slag oavsett om det händer på helgnätter eller i anslutning till idrottsevenemang, men vi får inte glömma det vi inte ser. Det sker tyvärr betydligt oftare än vi anar och dessutom i miljöer där vi minst anar.

Det är aldrig OK att bruka våld mot en annan människa, och vem av oss kan säga att vi inte har anledning att arbeta MOT våldet och att ingripa på de sätt vi kan? Långt ifrån alla brukar våld, men det finns i de flestas närhet. Vad kan DU göra för att minska lidandet?

Inga kommentarer: