måndag, mars 03, 2014

Fler överraskningar under det rosa täcket?

Efter att ha läst dagens Östran och notisen om V-listan inför kommunfullmäktigevalet i höst så måste jag bara göra en rättelse i all ödmjukhet av ett uttalande från föreningens ordförande:

"-Det är en radikal förändring, jämfört med 2010 är det en dubblering av kvinnor på topp tio"

Kvinnoandelen har inte fördubblats sedan förra valet. Listan som nu presenteras innehåller sex kvinnor och fyra män. På första plats står förstås en man. Valet 2010 hade vi, liksom tidigare år, en varvad lista, varannan man, varannan kvinna (och en man överst, surprise...). På de tio första platserna fanns alltså fem kvinnor och fem män. Jag var ledamot av valberedningen i många år tillsammans med två kamrater och minns detta med all tydlighet (vilket naturligtvis de två också gör). Vi kanske inte varje gång lyckades prestera en lista som var varvad från början till slut, men i toppen på listan har det varit så sedan åtminstone 1998 då Gudrun Schyman hade satt ner sin feministiska fot. Se länken om 2010 års val från Valmyndigheten här. Eller, vilka kvinnor på den här kommunlistan från 2010 är egentligen förklädda män?  Om kvinnoandelen skulle fördubblats utifrån den här listan hade det stått tio kvinnor på de tio första platserna nu i år, och ingen hade varit gladare och mer förbluffad än jag! Som sagt, osynliggörande är ju också en härskarteknik...

Men en sak är säker: Jag är i varje fall ingen förklädd man, men det finns ju fler att välja på. Ibland visar det sig ju att man de facto känner till väldigt lite om sina kamrater trots att man tror motsatsen, så vem vet? Det kanske döljer sig fler överraskningar under det rosa täcket? ;-)

Inga kommentarer: