fredag, augusti 05, 2016

Apropå politik och trovärdighet

Jag som varit vänsterpartiet trogen i så många år möts naturligtvis fortfarande av många kommentarer från fd partikamrater om hur överlägsen just Vänsterpartiets politik är. Att partiet knappt kravlar sig över sex procent beror på att folk inte fattar eller på att andra partier förstör. Det är helt enkelt inte sant.

Ta exemplet Kalmar. Här har ledande partiföreträdare skrivit om hur hemskt det är att en av de stora jättarna inom vård- och omsorgsbranschen ska ta över två äldreboenden efter upphandling. Den utvecklingen banade vänsterns egen företrädare i omsorgsnämnden väg för genom att yrka på att båda boendena skulle in i samma upphandling. Hade man delat på dem hade lokala och mindre aktörer haft en chans. Nu stängdes de effektivt ute då de större drakarna blir intresserade och kan konkurrera med ekonomiska muskler av helt andra dimensioner. När beslut om entreprenör skulle fattas av kommunstyrelsens arbetsutskott ställde det V-märkta kommunalrådet upp på beslutet. Ingen reservation gjordes. En mesig protokollsanteckning är den enda markeringen som finns, till intet förpliktigande. Vänsterpartiet är helt och fullt delaktigt i både upphandlingsförfarandet och i antagandet av entreprenör.

Jag förstår varför. Man vill inte riskera den varma platsen vid maktens grytor. Men agerandet är riskfyllt. Att föra fram en politik som man inte vågar driva och stå för när det gäller är inte trovärdigt. Det fattar väljarna. Det är nog inte politiken i sig som är problemet. En vård och omsorg utan ohemula vinster till privata fickor ställer många upp på. Problemet är att Vänsterpartiets egna politiker inte gör det, och då får man nog från Vänsterpartiets sida räkna med att andra partier tar över politiken och driver den med en långt mer uppgraderad trovärdighet.

Inga kommentarer: