fredag, december 26, 2014

Annandagen 2014

Så har juldagen passerat, relativt lugnt och stillsamt, precis som jag ville ha det. Det kändes faktiskt inte konstigare att vakna igår och idag än tidigare, men visst är det en tröskel man har passerat. Stort tack till alla vänner som kom ihåg mig igår på sociala medier och via andra kommunikationskanaler och ett varmt tack till familjen som gav mig presenter från hjärtat. TACK!!! Jag mötte en av grannarna här nyss när jag gick in från rundan till återvinningsstationen. Han gratulerade mig till att ha blivit myndig. Ja, se det från den ljusa sidan! Han har ju rätt. Det finns ingen anledning längre att förställa sig längre eller skämmas för den man är. Har jag uppnått ett halvt sekel, eller som goe maken säger: "Du är inte riktigt hundra" så får väl folk ta mig som jag är. Det är för sent att lära så gamla hundar att sitta nämligen. Jag har försökt med dylika stolleprov under lång tid, men fått ge upp varje gång. Det har å andra sidan handlat om sega gubbar. Det är nog ännu värre, om nu det är möjligt ;-) Hur som helst, firar livet gör vi lördagen den 10 januari. Välkomna då!

Goe maken har dock fått en ny utmaning. Han har aldrig varit gift med nån som är över 50 förut. Jag försöker lugna honom och säga att jag har klarat av det i över 5 och ett halvt år. Jag vet inte om det är en lugnande kommentar, men den är sann i varje fall. Det har varit lika goa år före 50 som efter :-) Han har å andra sidan varit självförsörjande hela tiden. Det är ju en helt annan situation för mig...

Annandagen, den första dagen i vårt julfirande då lugnet kan slå sig ned hos oss, kom in med isande kyla. Än har vi inte fått någon snö här i Kalmar, men naturen är vacker ändå och bjuder på den ena överraskningen efter den andra. Idag på promenaden hittade vi t ex färdigfryst svamp, se bilden. Inte illa! Det blev en liten tanke till alla svampplockare som har fyllt frysarna därhemma. I Kalmar sköter det sig automatiskt. Man behöver inte ens plocka den, och inte frysa ner den heller. Ja ja, den ÄR liten. Vad kan man begära??

Ha en riktigt skön fortsättning på helgen och njut stillheten! Allt är inte mellandagsrea och julmatsrester, det finns mer att hämta i livet så här års. Man kan till exempel ta sig tid till att läsa lite texter och låta dem sjunka in. Här är ett förslag hämtat från Zacharias Topelius rika källa:


Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt
i signad juletid.
Giv mig Guds ära, änglavakt
och över jorden frid.
Giv mig en fest, som gläder mest
den Konung jag har bett till gäst.
Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt,
giv mig en änglavakt.

Giv mig ett hem på fosterjord,
en gran med barn i ring.
En kväll i ljus med Herrens ord
och mörker däromkring.
Giv mig ett bo med samvetsro,
med glad förtröstan, hopp och tro.
Giv mig ett hem på fosterjord
och ljus av Herrens ord.

Till hög, till låg, till rik, till arm
kom, helga julefrid.
Kom barnaglad, kom hjärtevarm
i världens vintertid.
Du ende, som ej skiftar om,
min Herre och min Konung, kom.
Till hög, till låg, till rik, till arm
kom glad och hjärtevarm.

Inga kommentarer: