onsdag, december 10, 2014

En valrörelse till...

Jag sitter på ett ganska välfyllt Öresundståg på väg mot Växjö för en dag i stiftets tjänst. Miljöarbete och sammanträde i Stiftsstyrelsen står på agendan. Ute stormar det rätt ordentligt och mörkret vilar tungt över de småländska skogarna. Kanske blir detta ännu en av de dagar som vi har haft så många av de senaste månaderna, en dag utan ljus? Men jag klagar inte. Saknas solen externt får man lysa upp världen inifrån. Det är en utmaning värd att ta!

Nu har vi en valrörelse på gång igen. De politiska partierna slåss om att vara mest positiva till detta faktum. "Vi är taggade inför 22 mars!" "Vi ser fram emot att stå på gator och torg med långkalsonger och vantar på!" "Vi har allt kampanjmaterial kvar sedan hösten och har sörjt sysslolösheten sedan vi var tvungna att plocka in valaffischtavlorna!" Ni förstår, allt man säger är inte riktigt sant. INGEN av riksdagspartierna tycker att det här läget är kul. Jag, som numera företräder ett parti som får ännu en chans att komma in i riksdagen, ser naturligtvis en ny möjlighet. Det måste man ju göra, men att få kyrkoval, EU-val och allmänna val PLUS ett extraval inom loppet av 18 månader betyder mycket jobb. Att säga det är väl som att svära i kyrkan i och för sig, men det uttalandet är i varje fall i motsats till lovsångerna ovan helt sant.

Och nu så kommer det att finnas en kvinna som aspirerar på statsministerposten. DET kanske kan vara kul i varje fall? Tyvärr, jag kan inte stödja henne. Det hjälper inte att vara kvinna, man måste företräda och leva för en feministisk politik också om vi ska kunna gå åt rätt håll i det hör landet. Med en moderatledd regering så funkar det inte, oavsett om man heter Lundgren, Kinberg eller Reinfeldt i efternamn och oavsett vilket kön man har.

Men vi hoppas på en feministisk vind nu fram till 22 mars, en vind som kommer att leda till ett fruktbart samarbete som kan leda landet utan extraval en gång i halvåret. Det är dags nu. Bryt blockpolitikens bojor, våga pröva nytt och se framåt! Den som lever på tider som har gått glömmer lätt både nutid och framtid. Och vet ni, även om det känns mörkt ibland så kommer ljuset tillbaka. Det gäller även på regeringsnivå. Det kan ju inte gärna bli lika illa en gång till. Då blir det ju skämmigt på riktigt... Så, som sagt, vill vi undvika samma problem en gång till:Rösta ut rasisterna och rösta in feministerna! Då blir det både ordning och reda på torpet! Vi har nämligen inte tid att sitta i sandlådan. Vi vill jobba för en rättvis värld, mot mörkret och mot maktspelet, och vi tar oss an en valrörelse till med målet att kunna påverka på riktigt! Ljuset behövs sannerligen i den bruna sörja som just nu får all uppmärksamhet i Sveriges riksdag.

Inga kommentarer: