torsdag, januari 09, 2014

EU måste förändras!



Vänsterpartiet respekterar förstås folkomröstningen om EU-anslutning 1994, men har inte skäl att ändra vår principiella kritiska ståndpunkt. EU begränsar nämligen demokratin istället för att utveckla den. Inom EU:s beslutsstruktur har folket mycket små möjligheter att utkräva ansvar av makthavarna då offentlighetslagstiftning saknas. EU fyller alltså inte ens minimikraven på en demokrati. Ett program som ”Uppdrag Granskning”, en typ av journalistik som vi i Sverige tar för given, skulle vara direkt omöjligt att producera med fokus på EU:s strukturer.


Vi kritiserar vidare EU för att prioritera den inre marknadens intressen framför miljön, arbetsrätten, folkhälsan och konsumentintressena. Prioriteringen ska naturligtvis vara den omvända. Arbetet mot våld mot kvinnor och för kvinnors självklara rättigheter får aldrig bli en fråga om kortsiktig lönsamhet. Där skulle ett europeiskt samarbete kunna göra stor nytta, men så görs inte trots stora ansträngningar från främst vänsterföreträdare. Människorna, i det här fallet kvinnorna, hamnar som vanligt i pengarnas tjänst istället för tvärtom.

Valutaunionen EMU har skapat och fördjupat ekonomiska problem i flera euroländer då länderna påtvingas en ekonomisk politik som inte passar dem. Lösningen är mer nationellt självbestämmande, inte mindre. De länder som så önskar måste få lämna valutaunionen och därigenom kunna anpassa växelkurs och ränta till det verkliga läget.

EU vill genom Lissabonfördraget bygga en superstat med gemensam utrikespolitik och gemensamt försvar. Vi menar istället att Sverige och det internationella arbetet för fred och nedrustning gynnas av att länders militära alliansfrihet garanteras.

EU-politiken måste alltså snarast ändras. Det krävs massiva människovänliga och miljövänliga investeringar och satsningar i Europa för att vända utvecklingen. Bara så kan massarbetslösheten och den djupnande krisen bekämpas och det europeiska samarbetet leda till en hälsosam och positiv utveckling. Det går om vi vill och om vi gör det tillsammans!

Birgitta Axelsson Edström

Vänsterpartiet