torsdag, oktober 25, 2012

Reservation: Ja till verklig valfrihet!!!

Idag har omsorgsnämnden behandlat en motion från Centerpartiet och Moderaterna om en Kalmarmodell i hemtjänsten. Det handlar förstås om att införa LOV (Lagen om valfrihetssystem), en borgerlig åtgärd som syftar till att privatisera välfärden och skeppa skattepengar från den demokratiskt styrda kommunala verksamheten till de privata skattkistorna. Vi i Vänsterpartiet gick som enda parti emot motionen. Detta är vår reservation:


Vi anser att tiden är mogen för att ge våra omsorgstagare större inflytande över den omsorg som vi ska tillhandahålla i Kalmar.  Det handlar om att öka tillgängligheten och förenkla handläggningen samt erbjuda verklig valfrihet i brukarens vardag.

Men istället för att ge brukaren påverkansmöjligheter gör LOV henne/honom till kund på en marknad där makten ligger hos företagen. Där står vi idag, med problem som blir alltmer uppenbara. Sverige är ett extremland när det gäller företagens möjligheter att fritt ta del av skattemedel och använda dem till vinstutdelning efter behag. En utlovad mångfald har blivit ett fåtal jättekoncerner och ironiskt nog har vi fått en enorm privatiseringsbyråkrati för att hantera alla upphandlingar, ersättningssystem och tillsyn av vinstsyftande verksamheter.

Vägen framåt är inte en återgång till det som var innan. Välfärden behöver befrias från vinstdriften och organiseras efter de behov som finns. Även inom offentligt driven välfärd ryms alternativ och valfrihet. Människor ska ha inflytande över den välfärd de möter och i de fall andra aktörer än det offentliga har något att tillföra ska de kunna göra det, men utan möjlighet att lyfta gigantiska privata vinster ur våra skattemedel.

Välfärden ska vara anpassad efter människorna som använder den, aldrig tvärtom. En avkommersialisering av välfärden är därför nödvändig för en ansvarsfull hushållning med skattemedlen och för att kunna fördela resurserna dit de gör störst nytta. Därför måste LOV avskaffas. Men det är inte ensamt tillräckligt. Resurserna till välfärden måste även öka totalt sett.

I Vänsterpartiets centrala budgetalternativ finns stora satsningar på skola, vård och omsorg. Med fler anställda i äldreomsorgen kan de äldre ges möjlighet att själva bestämma över den hjälp de får. När vi vänder oss till vården ska vi kunna vara säkra på att det finns tillräckligt med personal för att ge oss bästa möjliga vård. Så bygger vi en välfärd med människan i centrum. Och det är därför vi i Vänsterpartiet har en annan Kalmarmodell för hemtjänsten än Moderaterna och Centerpartiet. Vi sätter aldrig företagens rätt framför människans. Det är en ideologisk och en moralisk fråga där vi aldrig viker ner oss. Därför yrkar vi avslag till Moderaternas och Centerpartiets motion om LOV i hemtjänsten i Kalmar kommun.

Birgitta Axelsson Edström och Elsa Berg
Vänsterpartiet Kalmar

Inga kommentarer: