torsdag, oktober 18, 2012

Ett ideologiskt felval

Ja, jag är besviken. Jag är besviken på att viljan att driva en alternativ politik till den borgerliga regeringens privatiseringsiver verkar vara så svag. Jag är besviken på att en kommun som styrs av en socialistisk majoritet inte förmår att stå upp för sina grundprinciper. Jag är besviken på att viljan att genomföra borgerlig politik ser ut att vara större hos S än hos borgerligheten själv. Ett havererat allianssamarbete i opposition tyder på att fokus ligger någon annanstans än på uppgiften att bjuda upp till politisk fajt om makten.

Nu ska vi inte dra alla över en kam, och inte alla politikområden heller, men när det gäller vinster i välfärden och privata vinster inom välfärdsområden som äldreomsorg, där borde vi vara tydliga. Vi borde ta ställning FÖR verklig valfrihet för brukaren och FÖR vettiga arbetsvillkor för personalen. Vi borde öka flexibiliteten och se till att varje skattekrona går till omsorg om de äldre. Vi borde säga JA till solidaritet och rättvisa.

Tyvärr gör inte Kalmar kommun det i frågan om LOV. Istället lägger man sig platt för vinstintressena. När vinstintressena talar slinker solidariteten ut bakvägen. När privata bolag, med hjälp av deltidstjänster, dåliga arbetsvillkor och lägre utbildningsnivå, driver verksamhet för skattemedel går vi nämligen käpprakt åt fel håll. Idén om de gemensamma lösningarna på gemensamma mänskliga problem har kastats på sophögen. Nu är det vinstjakten som gäller, och de äldre blir brickor i det spelet.

Vi i Vänsterpartiet tror på människan. Vi tror på att vi vill och kan, på demokratisk väg, skapa möjligheter för välfärd med människan och inte vinsten i centrum. Tyvärr är vi ensamma om den uppfattningen i den partipolitiska världen. Däremot vet vår uppfattning stämmer överens med en stor del av allmänhetens. Och egentligen är det ju precis DET som betyder nåt av vikt.

Inga kommentarer: