onsdag, oktober 10, 2012

Mobbning ska stoppas!

Idag är jag stolt över att tillhöra Vänsterpartiet. Efter den här artikeln kan man inte vara annat. Mobbningen på jobbet är ett problem som är mycket vanligare än vi tror. Förmodligen pågår det i var och varannans närhet, men ofta i det tysta. Det är liksom inget vidare hippt att berätta att man blir utsatt för sådant. Att vara syndabock för allsköns problem är ingen position man direkt skryter med. Ändå är det inte den mobbades fel. Det är ALDRIG rätt att mobba.

Systematiska kränkningar i form av ignorans, utfrysning, osynliggörande, osakligt bemötande, förolämpningar, förminskande, överdriven kontroll och undanhållande av information för att inte tala om skitprat och hånleenden bakom ryggen är tecken på att något är allvarligt fel. Men många väljer att inte se. Man vill heller inte se att ansvaret vilar på ett dåligt, otydligt och outvecklat ledarskap. Konflikträdsla och rädsla för att själv drabbas kan göra att människor i omgivningen väljer att inte reagera. Sådana arbetsplatser är sjuka på riktigt.

Så JA Vänsterpartiet, det behövs en lag mot mobbning! Men det behövs också civilkurage, moral och etiska ställningstaganden grundade på våra ideologiska rötter solidaritet, jämlikhet, systerskap/broderskap och feminism. Sådant kan man inte lagstifta om, men man kan sprida sådant ändå genom att till exempel vara goda föredömen. Låt oss anta den utmaningen medan vi väntar på att Sverige ska vara moget för en lag mot mobbning. Jag är nämligen inte säker på, även om jag önskar det, att vi är där än i det här nya borgerliga och egoistiska samhället där man ska tänka på sig själv och sin egen vinst och skita i andra. Det kräver liksom lite mer än så när mobbning ska stoppas.

Inga kommentarer: