torsdag, januari 08, 2009

Borgerlig trovärdighet

Jag läste på radions hemsida att den borgerliga alliansen i Kalmar håller på att samla sig. Jo jo, det kan de sannerligen behöva. Efter den här mandatperiodens borgerliga debacle, som egentligen började på allvar i valrörelsen då högern höll på att spricka sönder och samman av en intern maktkamp, så är det nog nödvändigt om man ska ha ett enda uns av självrespekt i fortsättningen. Jag menar, ett moderatparti som bär ett tydligt s-märke, ett liberalt parti som bara håller sig utanför och säger nej till allt, ett kd-parti som raderar ut sig själva och ett centerparti som är så giriga att de är villiga att hoppa över skaklarna när som helst utgör ju inga större bekymmer för oss i majoriteten, hur mycket de än gnäller var och en för sig.

Men nu ska det, som sagt, bli ändring på detta. Hur det hela lyckas kan vi inte veta. Men utgångsläget kunde väl vara gynnsammare än det är. Första uppgiften för den sammansvetsade alliansen blir att presentera budgetneddragningar på i runda slängar 100 miljoner. De säger NEJ till skattehöjning och NEJ till besparingar. Alltså är två vägar helt stängda. Den tredje tänkbara vägen heter egna sedelpressar i källaren. Hur trovärdigt det blir lär nog också visa sig så småningom.

Men allt är ju möjligt när man sitter i opposition och inte behöver ta ansvar i verkligheten. I kommunal opposition kan man skapa sig en egen värld med egna regler. Det gjorde man i budgetdebatten i december, och det lär man fortsätta med. Men trovärdigt, det blir det inte, utom i de interna borgerliga överläggningarna alltså. "I en annan del av Kalmar", om man så vill travestera gamla "Freda".

Inga kommentarer: