torsdag, januari 15, 2009

Borgerlig trend som inte överraskar

Ja, nu är trenden satt på pränt. Med det borgerliga styret i Sverige så förstärks centraliseringen och besluten fattas längre och längre bort från de vanliga människor som berörs av besluten. Att vi märker det på den primärkommunala nivån är väl ingen nyhet. Strypta statsbidrag minskar det kommunala självbestämmandet. Mer makt till överheten alltså! På Sveriges Radio Kalmars hemsida kan man läsa följande (klicka på länken)
http://www.sr.se/kalmar/nyheter/artikel.asp?artikel=2567151

Även inom medicin och vård knaprar alltså staten på självbestämmandet. Landstingen får mindre att säga till om och staten mer.

Men vänta nu, är det inte vi på vänsterkanten som brukar få höra att vi vill centralisera? Är det inte vi som beskylls för att göra vanligt folk maktlösa? Jo, minsann är det så! Men nu är det alltså tvärtom, precis som vi har sagt hela tiden. Borgerligheten vill knyta makten till överheten medan folk ska luras att tro att de har en frihet. Friheten finns ju bara för den som har en egen tjock plånbok. "Alla är jämlika men en del är mer jämlika än andra" som en känd gris sa. Grrrrr :-(

Likadant är det med EU-frågan. Där kan man verkligen prata om att skapa en beslutsnivå som ligger fjärran från gräsrötterna, och det är den processen som vi kritiserar. Den kritiken är vi så gott som ensamma om nu när andra traditionellt EU-kritiska partier överger sin ståndpunkt. Jag hoppas att svenska folket fattar vart vi är på väg och ser till att vända centraliseringstrenden både i årets EU-val och i nästa års riksdagsval. Det kan inte vara värdigt en modern demokrati att beslutsfattandet sköts centralt och att vanligt folk tappar sitt rättmätiga inflytande!

Upp till kamp!

Inga kommentarer: