tisdag, juni 26, 2018

Vi måste tro på människan!


Insändarreplik publicerad i Östra Småland den 26 juni 2018 och Barometern den 29 juni 2018
”Det handlar om att göra Sverige tryggare” skriver Bäckström Johansson (SD) och argumenterar för hårdare tag mot utländska medborgare. Det är ingen väg som leder till ett tryggt Sverige. Det leder i motsatt riktning. Självklart ska kriminalitet lagföras, men lagen ska vara lika för alla. Det är en grundförutsättning för rättssäkerhet, och det är i sin tur en av grundpelarna för ett demokratiskt samhälle.

Det finns inga genvägar till ett tryggt samhälle. Trygghet skapar vi med öppenhet, kärlek, omsorg och medmänsklighet, genom att se varandra och genom att hjälpa varandra att bygga vår samvaro gemensamt. Att tro något annat är att bedra sig själv, och det är i och för sig något av Sverigedemokraternas egen paradgren.

Det goda samhället kan aldrig byggas på hat och rädsla, ändå är det exakt detta som SD försöker sig på gång på gång. Det handlar om att underblåsa otryggheten under förespegling att bygga trygghet, om att använda tvångsåtgärder för att skapa frihet och om att stänga våra hjärtan för den som behöver hjälp men kalla det för omsorg. Vi känner igen resonemangen, både från verkligheten under nazismens och fascismens Europa och från litteraturen i Orwells och Boyes dystopier 1984 och Kallocain. Orden ändrar innehåll när de omsätts i praktisk handling. Lag och ordning blir rättsosäkerhet och trygghet blir järnrör.

Det som skrämmer är att retoriken verkar gå hem. Vi har ett växande främlingsfientligt parti som inte vet vad demokrati är och som inte skulle sky några medel att avskaffa såväl demokrati som minoritetsskydd om partiet får chansen. Jag kommer att göra vad jag kan för att motverka en sådan utveckling, och jag hoppas att vi blir många fler.

Vi måste helt enkelt tro på människan, på hennes vilja att göra gott och rätt och gemensamt bygga vidare därifrån. Det är det enda som kan ge oss en trygg utveckling som håller på lång sikt. Effekten av SDs resonemang är att jämställa med metoden att motverka klimatuppvärmningen genom att öppna kyl- och frysdörrarna i köket. Man kan nog uppleva att det blir svalare de första sekunderna, men åtgärden kostar definitivt mer än den smakar och är direkt kontraproduktiv.

Ta hand om varandra därute! Det är den devis vi i första hand måste leva efter. Det betyder långt mer än vi tror.

Birgitta Axelsson Edström, Feministiskt initiativ Kalmar

Inga kommentarer: