fredag, juni 15, 2018

Kärlek är svaret, inte rädsla

Debattartikel införd i Barometern 15 juni 2018 och Östra Småland 19 juni 2018
Häromdagen hade Postnord levererat dagens postskörd innanför vår dörr. En broschyr utmärkte sig. Den hade Sverigedemokraterna som avsändare och rubriken var ”Utländska brottslingar ska utvisas!” Innehållet bestod av en eländesbeskrivning som saknade lika mycket kontakt med verkligheten som rubriken på första sidan. Vårt rättssystem må ha en hel del brister, exempelvis när det gäller att skydda kvinnor från mäns våld i hemmet, men här slår SD in öppna dörrar. Utländska brottslingar utvisas nämligen redan nu.

Trots min trötthet efter förmiddagens rehabiliteringsträning så gick mina tankar igång på högvarv. Sverige är ett tryggt land. Det är i själva verket ett av världens allra tryggaste länder att bo och vistas i. Det är dock en realitet som Sverigedemokraterna i sitt valfiskeuppdrag inte är speciellt intresserade av att erkänna. Det vi nu ser, för det borde alla kunna genomskåda, är ett väldigt genomtänkt sätt att sprida rädsla för att nå höga röstetal. För de flesta av oss är en sådan taktik otänkbar. Det är varken respektfullt, moraliskt eller kärleksfullt att sprida oro bland medmänniskor, speciellt inte med en lögnaktig verklighetsbeskrivning för egen vinnings skull. Men för SD gäller andra regler. De har väldigt lite med etik och moral att göra. Vad det istället handlar om är att ge Jimmie Åkesson och hans parti makten att förändra vårt demokratiskt styrda Sverige i grunden. Då skys inga medel för att maximera rösterna.

Vad bygger ett tryggt samhälle? Frågan är långt mer komplicerad än vad SD och deras retorik vill påskina. Strängare påföljder ger inte lägre kriminalitet. Det vet vi sedan länge. Låg kriminalitet och hög grad av trygghet blir effekten av ett samhälle där alla tar ansvar, där vi ser varandra och där vi bryr oss om varandra. Det finns säkert de som tycker att det låter som en naiv Bullerbyinspirerad utopi, men så är det inte. Det finns nämligen inga genvägar till det goda samhället. Det måste byggas på människors delaktighet och inte på vår rädsla.

Den så saknade Kalmarprofilen Raine Navin brukade hälsa på alla oavsett om han kände dem eller inte. Orsaken till detta hälsande var att han inte ville att det skulle bli krig. Han hade rätt. Ser vi varandra och bryr oss om varandra så uppstår inte de oroshärdar som kan utvecklas till storskaliga konflikter. Stänger vi in oss, stänger ute de människor som är olika oss och göder vår rädsla för det nya och annorlunda så kommer konflikterna som ett brev på posten precis som på den gamla goda tiden. 1930-talet ligger drygt 80 år tillbaka i tiden. Den tiden kanske var god om man ser till postverkets effektivitet, men politiskt var det nattsvart. Det var då rädslan segrade över förnuftet. Vill vi verkligen dit igen?

Nej, låt oss göra vad vi kan för att behålla vår trygghet och utveckla den. En viktig beståndsdel i det arbetet är folkbildningen. Aldrig tidigare under min levnad har behovet av folkbildning varit större än nu. Här behövs nationella ansträngningar för att stärka människans tro på sig själv och andra! Så bygger vi upp respekt och medmänsklighet, gemensamt ansvar för vårt samhälle och en utveckling baserad på förnuft och kunskap.

Till sist, vi är alla människor, varken mer eller mindre. Låt oss verkligen se varandra, värdera varandra som likar och betrakta varandra som värdefulla byggstenar i det samhällsbygge som innefattar oss alla. Då kan vi uppnå en rättvis och klok fördelning av våra gemensamma resurser. Vi måste vaccinera oss mot skrämselpropaganda, och det gör vi bäst genom att vara de varma människor som vi kan vara och envist praktisera kärlek och förnuft istället för hat och rädsla. Det kanske är svårt, men det är det basala svaret på vårt samhälles behov. Det kan inte Sverigedemokraterna vara i något avseende, oavsett vad som står med stora bokstäver på deras valbroschyrer och oavsett hur många röster de får i september.

Birgitta Axelsson Edström, talesperson för Feministiskt initiativ Kalmar

Inga kommentarer: