Ja, jag håller med. Jämställdheten, rättvisan mellan människor oavsett kön, är en av valets allra viktigaste frågor. Det är så galet pinsamt att vi år 2014 inte har nått längre än att vi fortfarande måste arbeta med den frågan, och lika galet pinsamt är det att inte heller de etablerade partier som skriker högst om den lever som man lär.
I lördags invigdes pendeltågstrafiken mellan Kalmar och Emmaboda, och den nya stationen i Örsjö öppnades. Under premiärturen högtidstalade sex höga företrädare för Socialdemokraterna representerande Emmaboda, Nybro, Kalmar och Regionförbundet. Fem män och en kvinna. Men oh ja, jämställdheten jobbar vi med och det går bra. Nästan som på räls, som för SJ och Veolia ungefär.
Runt om i världen hanteras kvinnor som handelsvaror. Här i Sverige börjar vi använda ordet "våldtagbar" och våldtäktsmän döms inte. Istället skuldbeläggs offren. De har klätt sig utmanande, vistats i mörka miljöer, druckit för mycket alkohol och därmed också gjort sig "våldtagbara". Dessutom kan vi läsa om allmänhetens bestörtning över kvinnor som dansar offentligt när dansband uppträder på stadens torg. Ja, det är rent förskräckligt. Inte ska kvinnor dansa till dansband? Jämställdheten kanske har gått för långt ändå? Problemet är ju att trots kvinnors heltäckande slöjor och klädedräkter så våldtas de och förnedras de, ändå. Trots att kvinnor inte brukar alkohol eller dansar offentligt så är de lovligt byte. Så ser världen ut. Ibland sker förtrycket i religionens namn, ibland under någon annan förevändning. Gemensamt är dock att det är män som demonstrerar sin makt över kvinnor. Det kanske man ska ta och tugga i sig och ta konsekvenserna av. Det snackas och ojas en hel massa, men vad GÖRS?
Varannan damernas, som Socialdemokraterna lanserade för länge sedan, är kanske genomförd som reform. Jag antar det, på de flesta ställen och på de flesta kandidatlistor alltså nu när det drar ihop sig till val. Det betyder att nummer ett är en man och nummer två en kvinna. Det är jämställt. Jättejämställt. Men nåde den som utmanar nummer ett. Och vi ska vara säkra på en sak: När det är dags att fördela nämnds- och styrelseuppdrag så är det andra normer som gäller. Då kan till och med Vänsterpartiet, som har varit uttalat feministiskt sedan 1994, placera sex män och en kvinna på beslutande plats i en kommunstyrelse, dessutom utan att ens vara medvetet om fenomenet eller erkänna att det är ett misstag. Men det där med makt, det är ju lite mysigt. För den som har den. Alltså.
Nej, det är lite skämmigt det här, kamrater. Det räcker inte bara med retorik. Det måste vara praktik också. Mycket snack och lite verkstad är aldrig en strategi som ger förändring på allvar, men det kanske inte heller har varit avsikten?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar