onsdag, oktober 17, 2012

Jobben och utbildningen främst!

Regeringen pratar arbetslinje, inte jobb. Istället sänker man bolagsskatten.Det gynnar bankerna och storföretagens ägare. Alltså är bankerna mer värda än arbetslösa ungdomar. Jag förstår att det gör ont i regeringens självbild att arbetslösheten enligt Arbetsförmedlingen är högre idag än när regeringen tillträdde 2006.

Men det är välförtjänt kritik. Regeringen valde att inte stimulera ekonomin under djup kris och arbetslösheten ökade mer än den hade behövt. Man har dessutom dragit ned på vuxenutbildning och andra åtgärder som är viktiga för att människor ska vara anställningsbara när ekonomin vänder. Effekten är att många företag nu har svårt att få tag i arbetskraft trots stor arbetslöshet. Företagen kan alltså inte växa, men det gör arbetslösheten. Det vore bättre om det vore tvärtom.

Många arbetslösa saknar grundläggande utbildning från grund- eller gymnasieskola. Det krävs dock ofta minst gymnasieutbildning för att få ett arbete och det är även nödvändigt för att kunna vidareutbilda sig på yrkeshögskola eller universitet. Ungdomar som saknar gymnasieexamen löper stor risk att bli långtidsarbetslösa eller fastna i tillfälliga otrygga anställningar.

Vänsterpartiet vill därför införa rätt att läsa in gymnasieskolan inom vuxenutbildningen. Det ska kunna ske antingen inom komvux eller på folkhögskola. Det är god samhällsekonomi att ge människor en andra chans. Alla förmår nämligen inte att göra sina livsval vid 15 års ålder.

Vi i Kalmar län har det väl förspänt, både med kommunal vuxenutbildning och med flera folkhögskolor, men de skulle kunna komma fler till del. Tänk om vi kunde se till att fylla dem med människor som utbildar och utvecklar sig istället för att placera arbetslösa i utnyttjandereformer som Fas 3? Då kunde vi råda bot på arbetskraftsbristen, sänka arbetslösheten samt öka mångas livskvalitet. Det är vårt förslag. Det ger nämligen vinst på alla plan och inte bara i bankernas kassavalv!


Birgitta Axelsson Edström (V) - ledamot i styrelsen för Kalmarsunds gymnasieförbund
(debattartikel i dagens Barometern)

Inga kommentarer: