tisdag, oktober 16, 2012

Dahm hade NYA tankar till skillnad från Folkpartiet av idag...


Några folkpartister i Kalmar har tydligen bestämt sig för att bilda ett sällskap till minne av O E L Dahm. Det tycker jag är en välgärning! Rektor Dahm var på många sätt en föregångare, precis som många andra liberaler var förr i tiden. När det gäller införandet av kvinnlig rösträtt var liberalerna, till skillnad från högern, övertygade förespråkare. Även om jag är övertygad socialist så kan jag ge liberalismen en eloge för många nya tankar, även om det numera var länge sedan de var nya.

Det är ju lite grann här som problemet ligger.  Rektor Dahm var drivande i omdaningen av skolväsendet både i Kalmar och nationellt. Han brann för att reformera studentexamen och anpassa skolan till framtiden, inte till dåtiden.  Han var en förkämpe för nya pedagogiska grepp och drev många skolrelaterade frågor under sin tid i riksdagen. Han verkade dessutom på ett framgångsrikt sätt för att begränsa superiet.

Han skulle nog inte känna igen sig i Jan Björklunds Folkparti och politik, där skolans utveckling tar stormkliv bakåt och där gymnasieskolan anpassar sig till ett Sverige som befinner sig  40 år tillbaka i tiden. Jag rekommenderar därför det nya Dahm-sällskapet att tipsa sin partiledare om att även en liberal har kunnat planera för framtiden och inte för dåtiden. Kanske kan han få lite inspiration att använda kikare istället för backspegel i politiken. Jag skulle också önska att Dahms tankar om alkoholtillgång skulle kunna smitta Folkpartiet i Kalmar så att de kunde se lite mer nyktert på krogarnas öppettider framöver. Det är nämligen varken nödvändigt eller speciellt liberalt att servera alkohol till kl 3 på morgonen. Det är bara förödande för folkhälsan.
Birgitta Axelsson Edström
Vänsterpartiet Kalmar
(insändare publicerad i dagens Östran)

Inga kommentarer: