måndag, maj 11, 2015

Ett seriöst försök...

Miljöpartiets Åsa Romson gjorde tydligen ett par grodor i gårdagskvällens partiledardebatt. Vad jag förstår så jämförde hon flyktingkatastrofen i Medelhavet med förintelselägren i Tredje riket och så kallade hon romer den numera övergivna etiketten zigenare. Ja, det var klumpigt gjort, bådadera. Men intressantare att notera är ändå att det just är dessa två saker som idag diskuteras allra mest när partiledardebatten omtalas. Vad vi däremot borde diskutera är flyktingkatastrofen, girigheten, förtrycket och det samvetslösa spelandet med människors olycka som leder till att fler och fler människor flyr för sina liv och drunknar utanför Lampedusa. Vi borde också diskutera hur vi kommer tillrätta med respektlösheten, kärleksbristen och intoleransen på vår egen hemmaplan. Just nu drabbas romer av att den frågan undviks.

Samma märkliga fenomen har visat sig runt i Kalmar de sista veckorna fast i en helt annan fråga. Istället för att diskutera förhållningssätt gentemot samvetsfrihet inom vården och varje kvinnas självklara rätt att utan fler kränkningar få bestämma över sin egen kropp och sitt eget liv så har man diskuterat en läkares korkade ordval och formuleringsproblem (och de fullt naturliga följder som just detta misstag fick). Dessutom hävdar man att den skärpta KD-linjen har vunnit. Det har den inte. Det är den seriösa diskussionen som har förlorat, och i förlängningen patienterna. När vi inte kan se till att diskutera det som ska diskuteras utan hänger upp oss på annat så blir följden en feg och fördummande nedåtgående spiral där man till slut står i varsin skyttegrav och kastar ren dynga på varandra. Inte blir en enda människa varken klyftigare eller renare av det, och ingen blir hjälpt i en svår situation heller.

En lärdom kan vi kanske dra ändå: Det spelar roll vad vi gör, alltså hur vi agerar, vad vi säger och hur vi säger det. Tänk om vi kunde komma överens om det och försöka ta det till oss? Och kanske, åtminstone någon gång då och då, förstå vilka de verkligt viktiga frågorna är istället för att skapa och förstora rena pseudodiskussioner? Jag tycker att vi är skyldiga varandra ett seriöst försök i varje fall...

Inga kommentarer: